Otravă pentru sănătate. Acest aliment este extrem de periculos. Toți îl preparăm, din lipsă de timp

Otravă pentru sănătate. Acest aliment este extrem de periculos. Toți îl preparăm, din lipsă de timp sursa: Arhiva EVZ

Supa la plic conține până la 10 E-uri și are cu 156% mai multă sare decât doza zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Avertismentul vine din partea organizației pentru protecția consumatorilor InfoCons. Informația cu privire la nocivitatea acestui produs a fost prezentată în concluziile unui studiu. InfoCons a realizat o cercetare bazată pe datele înscrise pe etichetele produselor de tip supă la plic care se comercializează pe piața din România.

„Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori o supă la plic rapidă și ușor de făcut. Dar ne-am gândit să citim eticheta de pe supa la plic? Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele supă la plic, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți o supă la plic cuu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți și sare!”, a declarat, Sorin Mierlea, președintele InfoCons, conform unui comunicat de presă.

Sursa foto: mierlea.ro

Ce conțin produsele analizate

Conform unui comunicat de presă au fost analizate 29 de produse, iar în urma centralizării informațiilor au rezultat mai multe concluzii îngrijorătoare. Infocons avertizează că între ingrediente, 89,66% dintre aceste produse au în compoziție tăiței/paste în proporție cuprinsă între 44,9% și 93%. De asemenea, 44,83% din produse au în compoziție legume deshidratate într-un procent cuprins între 2,2% și 28,5% din compoziția produsului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În compoziția a 62,07% dintre produsele analizate s-au regăsit arome, fără a menționa dacă sunt naturale sau artificiale. Doar în 24,14% dintre produsele analizate s-au regăsit arome naturale. Pe etichetele a 44,83% dintre produsele analizate se precizează că acestea conțin diferite condimente. Însă nu se precizează ce condimente au fost introduse.

Infocons a mai arătată că 93.10% din supele la plic vândute în România au în compoziție diferite E-uri (aditivi alimentari). Numărul acestora variază între 0 – 10. Cele mai multe din produsele analizate, 37,93%, au în compoziție 5 E-uri. Un procent de 3,45% din produse au în compoziție 10 E-uri, iar 6,90% nu conțin deloc aditivi alimentari.

sursa foto: EVZ

Aditivii alimentari din supele la plic

Din punct de vedere al tipului de aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:

66,67% dintre produsele studiate au în componență monoglutamat de sodiu (E621);

66,67% dintre produsele studiate au în componență carbonati de potasiu (E501);

55,55% dintre produsele studiate au în componență carbonati de sodiu (E500);

51,85% dintre produsele studiate au în componență guanilat disodic (E627);

51,85% dintre produsele studiate au în componență inozinat disodic (E631).

Conținut foarte ridicat de sare

Comunicatul InfoCons arată că 93,10% dintre produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale raportate la 100 grame de produs. Astfel, valoarea energetică este cuprinsă între 19 kcal și 459 kcal. Cantitatea de grăsimi din supa la plic variază între <0,5g și 18,9 g, iar cantitatea de acizi grași saturați este cuprinsă între <0,1 și 8,6 g.

Cantitatea de glucide variază între 3,6g și 63g în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între <0,5 și 15,1 g. De asemenea, 41,38% din produsele analizate nu conțin fibre. Cantitatea de proteină se situează între 0,7g și 15,2g pentru produsele studiate. Cantitatea de sare raportat la 100 g de produs s-a situat între 0,7g și 12,8g.

Cantitatea de sare este foarte mare în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea a 5 grame de sare pe zi.