Otrava din mezeluri. Agenția Națională pentru securitate alimentară din Franța: Există o legătură între carnea procesată și cancerul colorectal

Otrava din mezeluri. Agenția Națională pentru securitate alimentară din Franța: Există o legătură între carnea procesată și cancerul colorectalSursa: Dreamstime.com

Guvernul Franței anunță măsuri dure, ce vizează întreaga industrie a mezelurilor, după ce OMS a a anunțat că există o legătură strânsă între un diagnostic de cancer de colon și consumul de carne procesată, ce are în componență nitrați. Astfel, autoritățile franceze recomandă cetățenilor țării să consume moderat astfel de alimente.

Organizaţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (AFSSA) din Franța a publicat un studiu privitor la faptul că nitriții din mezeluri pot duce la apariția cancerului, datele incluse în studiu fiind similare concluziilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pe acest subiect, publicate încă din anul 2015.

Astfel, AFSSA „recomandă reducerea consumului din gama de nitraţi şi nitriţi, prin limitarea deliberată a expunerii prin consumul de alimente", a transmis Organizația printr-un comunicat.

„Mezelurile au în compoziție nitriți care se folosesc pentru a crește termenul de valabilitate și pentru prevenirea dezvoltării unor bacterii patogene care stau la originea botulismului, o afecțiune neurologică gravă, mult mai rară odată cu progresele sanitare înregistrate. Si culoarea roz a produselor este determinată de acești compuși”, a declarat  Bernard Vallat – președintele Federației Franceze a procesatorilor industriali, citat de The Guardian.

Nitriții din mezeluri, pericol pentru sănătate

Aceste substanțe sunt adăugate în diferite produse alimentare, cu scopul de a reda nuanța de roz a cărnii, pentru a extinde durata de valabilitate a produsului, dar și pentru potențarea gustului.

În industria mezelurilor, Franța este, la nivel mondial, unul dintre marii producători, însă vrea să adopte un plan de reducere a aditivilor care pot fi adăugați în produsele de acest timp, chiar din acest an.

„Este vorba de limitarea utilizării lor la strictul necesar", au transmis miniştrii Sănătăţii şi Agriculturii, printr-o declarație de presă comună.

Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului, din cadrul ONU, transmitea, în anul 2015, că alimentele din carne procesată ar trebui clasificate drept agenţi cancerigeni din grupa 1.

Renunțați, pe cât posibil, la consumul de mezeluri

Mezelurile ori șunca se află pe lista celor mai nesănătoase alimente, deoarece conțin mult sodiu și uneori grăsimi, precum și unii conservanți, cum ar fi nitriții. Carnea procesată – definită ca orice carne conservată prin afumare, maturare, sărare sau adăugarea de conservanți chimici – este legată de un risc crescut de cancer de colon, potrivit webmd.com. Unii experți suspectează că anumite substanțe folosite drept conservanți în carne se pot transforma în compuși care cauzează cancer în organism.

Sodiul dintr-o porție mică de carne pentru prânz variază între 310 și 480 miligrame. Se crede că o dietă bogată în sodiu crește riscul de hipertensiune arterială, o cauză majoră a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale, astfel că nutriționiștii recomandă evitarea consumului de sodiu și conservanți, în favoarea proteinelor, vitaminelor și mineralelor.

Ne puteți urmări și pe Google News