Otrava din farfurie. Ce s-a găsit în mezeluri? Nu se aștepta nimeni la așa ceva

Otrava din farfurie. Ce s-a găsit în mezeluri? Nu se aștepta nimeni la așa cevaSursa: EEC-Razvan Valcaneantu

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a făcut o analiză a produselor de pe piață și ne spune ce trebuie să evităm, care alimente trebuie consumate cu moderație și care sunt indicate în dieta zilnică

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare, a analizat mai multe alimente din comerț și a creat o listă de recomandări, scrie secretele.com.

Medicul nu recomandă pâinea albă, deoarece are mult amidon şi un index glicemic mare. Pâinea neagră este bună cu condiția să fie din măciniș, total sau integral, fără aditivi alimentari. Orezul este bun, dar cel alb îngrașă.

Alegeţi cereale integrale şi evitaţi sortimentele cu glazură, expandate sau cu zaharuri. Dacă alegem să consumăm paste, acestea trebuie să fie din grâu dur, integral, fierte al dente. Evitați pastele din făină albă.

Laptele pe care îl consumăm este recomandat să fie de dozator, fier UHT. Iaurtul este bun, însă doar cel natural simplu. Cele cu fructe au mult zahăr și coloranți. Brânza este recomandată cea naturală, mai ales brânza de vaci dulce.

Evitați pe cât posibil brânza topită, deoarece este plină de chimicale. Și cașcavalul natural este recomandat însă nu cel care seamănă cu brânza topită. Ouăle ar fi indicat să fie  ecologice.

Margarina este un produs care trebuie evitat. În cazul uleiului se recomandă cel presat la rece, iar pentru prăjit, uleiul de porumb.

Cât mai puține mezeluri

Specialistul spune că salamul trebuie consumat cu moderație, nu mai mult de 10 grame pe zi. Atenție la etichetă. Mezelurile au în compoziție E-uri, conservanți coloranți, potențatori de gust, gelifianți și grăsime peste 20%. Dacă mâncăm cârnați sunt recomandați cei făcuți în casă.

Peştele este recomandat să fie proaspăt, nu cel recongelat. Carnea de pui este ok, însă doar cea proaspătă, nu și preparatele industriale.

Atenție la gemuri și dulciuri

Feriți-vă și de gemurile și dulcețurile din comerț deoarece conțin conţin arome artificiale, E-uri, îndulcitori și conservanți.

În cazul ciocolatei re recomandă moderația.Este de preferat cea care are un conținut de minim 70% cacao. Atenție la produsele cu mult zahăr sau grăsimi hidrogenate. Putem mânca biscuți din făină integrală, bogați în fibre, fără E-uri. Cei din făină albă, sărați sau dulci, cu creme și aditivi sunt nocivi.

Dacă doriți să beți un pahar de vin este recomandat cel roșu, natural, fără sulfiți. Atenție la vinul ieftin, ambalat în plastic, poate fi contrafăcut.

La capitolul sucuri, se recomandă doar cele de fructe făcute în casă, diluate cu apă plată. Nu cumpărați sucuri din comerț, au aditivi periculoși, mai ales coloranți.

Recomandări la fructe și legume

Portocalele aduse din import pot conține bifenil, o substanță periculoasă care păstrează coaja proaspătă. În ceea ce privește roșiile sunt recomandate cele din UE, dar de multe ori acestea nu au etichetă.

În cazul măslinelor, cele mai bune sunt cele naturale, uscate și conservate în ulei de măsline. Evitațile pe cele în saramură, deoarece au fost tratate cu E-uri.

Ciuperci sunt bune , dar să fie proaspete, gen Champignon, funghi porcini. Evitați ciupercile la conservă.

Ne puteți urmări și pe Google News