Ordin de la Kremlin. România, în prim-plan. Tensiuni fără precedent în Europa

Ordin de la Kremlin. România, în prim-plan. Tensiuni fără precedent în EuropaSursa: arhiva EVZ

Rusia caută mai multe garanții de securitate în Occident. Aceasta cere ca NATO să dispară din România şi Bulgaria, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse.

Moscova a cerut garanţii din partea NATO obligatorii din punct de vedere juridic. Aceasta nu mai dorește ca militarii să se extindă și în alte țări.

România şi Bulgaria au aderat la NATO după 1997, MAE rus a transmis că Moscova propune ca trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să nu mai rămână în cele două țări.

Propunerea controversată a Rusiei

Întâlnirea decisivă va fi vineri. Secretarul de stat american, Antony Blinken și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov vor discuta propunerile Rusiei. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a refuzat dorința rușilor, ba chiar a declarat că urmează să crească prezența militară în România și Polonia, dacă Rusia atacă Ucraina.

sursa: Arhiva EVZ

Acesta a discutat despre retragerea rotației trupelor americane de pe flancul estic al NATO, președintele Biden a declarat că „nu este loc pentru asta”.

„Nu vom face asta. De fapt, ne vom spori prezența militară în Polonia, România și alte țări dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina. Pentru că avem un angajament sacru de a apăra aceste țări, conform articolul 5. Ele fac parte din NATO”, a precizat președintele SUA.

Biden nu va înlătură trupele din fostele țări membre ale Pactului de la Varșovia, care acum sunt membre ale Alianței. SUA nu este speriată de tensiunile făcute de ruși, chiar dacă au adunat aproximativ 127.000 de soldați la granița cu Ucraina.

Rusia nu dorește ca NATO să mai accepte membrii noi în cadrul alianței, dar nici să construiască o bază militară în fostele țări din fostul Pact de la Varșovia care sunt acum membre ale Alianței.

NATO în România

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că este necesar ajutorul NATO pe întreg Flancul Estic, inclusiv şi în special la Marea Neagră la reuniunea extraordinară a miniștrilor de externe din statele NATO din data de 7 ianuarie 2022.

Acesta și-a mai spus părerea și în vizita din noiembrie de la Washington: „Prezenţa militară americană în regiune trebuie crescută, nu doar în România”.

România dorește din ce în ce mai mult să se alieze cu SUA, mai ales că administrația americană pregătește o strategie de securitate la Marea Neagră, dar și construirea unei căi ferate care să lege portul Gdansk din Polonia de portul Constanța, potrivit Digi24.