Orașul din România, zguduit de un val de cutremure. Locuitorii au găsit vinovatul

Orașul din România, zguduit de un val de cutremure. Locuitorii au găsit vinovatulCutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

În decurs de mai puțin de 24 de ore, două cutremure au lovit Brăila și au fost acompaniate de zgomote puternice, conform relatărilor locuitorilor. Unii dintre aceștia sugerează că exercițiile militare ar putea fi responsabile pentru aceste evenimente.

Legătura cu exercițiile militare a fost confirmată și de seismologul Mihai Diaconescu, de la Institutul Național de Fizică a Pământului. Acesta a menționat că în apropiere de Galați se află un poligon unde se pot efectua trageri, iar acestea ar putea fi și sursele zgomotelor auzite de localnici.

Cutremure în Brăila. Ce spune seismologii

„Este foarte posibil, pentru că, în apropiere de Galați, este un poligon militar unde se pot efectua trageri.

Deci zgomotul poate proveni de acolo. Un alt motiv din cauza căruia se poate auzi un zgomot, dacă este însoțit și de un cutremur, se datorează faptului că la interfața sol-aer pământul își schimbă contrastul de impedanță, o parte din energia cutremurului se transformă în energie acustică cu degajare de zgomot”, a spus  seismologul.

Totuși, expertul susține că este puțin probabil să fie acest caz, deoarece ar fi necesar să fie înregistrat un cutremur mai puternic, cu o magnitudine de peste 3,3. Și de asemenea, condițiile geomorfologice ar trebui să fie favorabile pentru un astfel de eveniment.

Militari

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Localnicii nu au de ce să intre în panică

„Din câte om observat eu pe hărți, geomorfologia are un caracter plan, nu există niciun deal, niciun mal, nici vreo chestie de genul acesta. În ceea ce privește faptul că la Baldovinești nu au fost cutremure, să îl luăm pe cel mai apropiat”, a mai declarat seismologul Mihai Diaconescu.

Conform afirmațiilor sale, în 2010, la data de 4 august, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 2,1 chiar în Baldovinești, în interiorul localității.

Totodată, în apropierea localității Baldovinești, la o distanță de 500 de metri în afara sa, în anul 2006, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 2,5.

Cutremur

Sursa foto: Belish | Dreamstime.com

În 2011, a mai avut loc un cutremur cu magnitudinea de 2,0. Acestea sunt doar trei din cele zece cutremure înregistrate în jurul localității.

Înainte de a fi date publicității, cutremurele sunt verificate. Deci există o primă evaluare în momentul în care se produc, după care intervine seismologul de serviciu care se uită pe forma de undă. Exploziile sau cutremurele antropice au o formă specifică, nu precum cutremurele naturale cu undă P și undă S.

Cutremurele antropice au ori un S foarte mic, ori lipsește cu desăvârșire”, a explicat seismologul, potrivit antena3.ro.