Ora de vară 2022. Verdict final privind schimbarea orei. Ce se întâmplă, de fapt, în noaptea de sâmbătă spre duminică
- Sabina Popescu
- 26 martie 2022, 08:23
Unii spun că, datorită schimbării de oră, avem parte de zile mai lungi. Alții asociază schimbarea orei cu atacurile de cord, accidentele de mașină și accidentele vasculare cerebrale. O parte a populației este de părere că trecerea la ora de vară 2022 ar trebui să fie eliminată. Oricum ar fi, momentan, România respectă fenomenul de schimbare a orei astfel încât nu ne rămâne decât să găsim câteva modalități potrivite de a aborda acest eveniment.
Ora de vară 2022. Trecerea la ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în Germania anului 1917, ca mijloc de a muta o mai mare parte a activității profesionale în intervalul orar în care populația ar putea să beneficieze de lumină solară. S-a întâmplat atunci când resursele energetice au devenit limitate, în timpul Primului Război Mondial.
Ora de vară 2022. Când se schimbă ora în România
Oamenii și alte animale au un simț natural al timpului, un ritm circadian, care se dezvoltă înainte de naștere. Este o parte fundamentală a noastră și a vieții noastre. Modificarea acestui ritm poate fi periculoasă, dar, în același timp, ne dorim să profităm de cantitatea de lumină naturală de care putem dispune în timpul programului de lucru.
Așadar, o serie de țări, inclusiv cele din Uniunea Europeană, respectă trecerea la ora de vară 2022. România este unul dintre statele care a decis să dea ceasurile înainte cu o oră. În anul curent, acest lucru se va întâmpla în noaptea de 26 spre 27 martie, când ora 03.00 va deveni ora 04.00.
Ora de vară 2022. Argumente în favoarea decalării acelor de ceas
Zile mai lungi și mai puțină lumină artificială - acestea sunt principalele argumente care se aduc în favoarea obiceiului de decalare a acelor de ceas. Atunci când dăm ceasurile înainte, mutăm o oră de lumină solară după-amiaza și seara. Dar acest lucru modifică doar percepția noastră asupra momentului în care soarele răsare și apune. Fenomenul în sine nu se schimbă.
Ceea ce se modifică în mod real este momentul în care putem beneficia de lumină naturală - fie că este vorba de începutul zilei sau finalul ei. Oamenii spun că serile mai lungi cu soare natural sunt benefice, deoarece petrecem mai mult timp în aer liber, pentru a face cumpărături, a mânca sau a face sport.
În legătură cu utilizarea luminii artificiale, acest lucru depinde de regiunea în care locuiți. De exemplu, la ecuator, unde lumina zilei nu variază aproape deloc de la o lună la alta, trecerea la ora de vară 2022 nu are absolut niciun efect. Dar românii pot beneficia de un plus de lumină solară, ceea ce poate fi benefic pentru sănătate.
Lumina soarelui vă ajută să stocați vitamina D, care vă ajută să absorbiți calciu, îmbunătățind creșterea oaselor. Lumina naturală este bună pentru vedere, mai ales când vine vorba de copii. Aceasta ajută ochii să producă dopamină, ceea ce reduce riscul de a dezvolta miopie (cunoscută și sub numele de miopie). Iar lumina naturală vă ajută să dormiți bine. Acest lucru vă poate îmbunătăți starea de spirit și vă poate ajuta cu probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia.
Ora de vară 2022. Dezavantajele schimbării orei pentru populație
În altă ordine de idei, printre cele mai des invocate dezavantaje atunci când vine vorba despre obiceiul schimbării orei se numără economiile privind energia, riscurile pentru sănătate, somnul perturbant, depresia etc. Există dovezi contradictorii - pro și contra - în ceea ce privește faptul că, prin intermediul schimbării orei, se economisește energie. Turcia a trecut la ora de vară în mod permanent în anul 2016, susținând că această schimbare va conduce la economisirea energiei. Dar, atunci când cercetătorii au investigat impactul acestei schimbări până în anul 2000, nu au descoperit nicio economie semnificativă de energie în ceea ce privește prețul sau consumul.
Cu toate acestea, un studiu al Departamentului american al Energiei din anul 2008 a constatat că patru săptămâni de schimbare a orei ar putea genera o economie de energie de până la „1,3 miliarde de kilowați-oră - sau cantitatea de electricitate folosită de peste 100.000 de gospodării timp de un an întreg”. Așadar, totul poate depinde de regiunea în care locuiți și de infrastructura energetică din țară.
Referitor la riscurile pentru sănătate, cercetătorii au observat adesea o creștere a atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a altor afecțiuni cardiovasculare în jurul perioadei în care se schimbă ora. Un studiu american din 2018 a constatat că internările în spitale pentru fibrilație atrială (AFib), un tip comun de bătăi neregulate ale inimii, cresc în jurul perioadei de tranziție a orei din primăvară. AFib poate duce la formarea de cheaguri de sânge, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă. Unele studii indică o reducere a numărului de afecțiuni cardiace atunci când se încheie programul de oră de vară.
De asemenea, populația trebuie să se obișnuiască se să confrunte, o perioadă, cu un somn prost sau cu o lipsă totală de odihnă, ceea ce poate afecta memoria, capacitatea de concentrare și de a lua decizii, precum și capacitatea de a reacționa rapid dacă este necesar, de exemplu, la volan. Schimbarea orei vă poate face iritabil și poate afecta obiceiurile alimentare. De asemenea, este posibil să stăm treji mai mult timp și să dormim mai puțin în general.
Un studiu danez publicat în anul 2017, citat de dw.com, arată că trecerea la ora de vară poate cauza o „creștere a ratei de incidență a episoadelor depresive [...] deoarece tranziția la ora de vară afectează ritmurile circadiene, care sunt implicate în [cauza] tulburărilor depresive”.