ONU și Casa Albă reacționează la decizia Chinei de a suspenda colaborarea cu SUA: „Pedepsesc lumea întreagă”

ONU și Casa Albă reacționează la decizia Chinei de a suspenda colaborarea cu SUA: „Pedepsesc lumea întreagă”

Decizia Chinei de a suspenda cooperare cu Statele Unite pe anumite domenii, precum încălzirea climatică, nu este văzută cu ochi buni de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. De asemenea, Casa Albă apreciază că o astfel de decizie este o dovadă de „iresponsabilitate”, o pedeapsă pe care Beijingul o aplică întregii lumi.

Purtătorul de cuvânt al secretarul general al ONU, Antonio Guterres, consideră „imposibilă” rezolvarea problemelor importante ale omenirii, ca încălzirea climatică fără un dialog între China şi SUA. Stephane Dujarric a comentat decizia Chinei de a suspenda orice colaborare cu Statele Unite pe anumite domenii.

Administrația de la Beijing a anunțat suspendarea cooperării cu Statele Unite ca reacție la vizita efectuată de Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților, în Taiwan.

„Potrivit secretarului general, este imposibil să se rezolve problemele cele mai presante în lume fără un dialog şi o cooperare eficientă între cele două ţări”, a declarat Stephane Dujarric.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a prezentat punctul de vedere al ONU cu privire la anunţul făcut de Beijing de a-şi îngheţa cooperarea cu Washingtonul în unele domenii, între care încălzirea climatică după cum relatează France Presse.

Sursa foto: Presedintia ucrainei

Suspendarea dialogului pe teme climatice, un gest iresponsabil

Suspendarea dialogului asupra schimbărilor climatice de către China cu SUA este văzută drept un gest „iresponsabilă” de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

„Sunt sigur că aţi văzut anunţurile Chinei de astăzi: ei vor să întrerupă discuţiile cu SUA într-o serie de subiecte importante, inclusiv schimbarea climatică”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională, John Kirby.

El a precizat că o astfel de decizie este de natură să pedepasească întreaga lume.

„Ei cred că ne pedepsesc închizând aceste canale de comunicare. De fapt, ei pedepsesc lumea întreagă pentru care schimbarea climatică nu cunoaşte limite geografice şi nici frontiere. (…) Credem că este fundamental iresponsabil”, a notat el.

John Kirby a precizat că Beijingul este cel mai mare poluator cu gaze cu efect de seră care, acum refuză un dialog pentru adoptarea unor măsuri menite să combată criza climatică.

„Cel mai mare poluator de gaze cu efect de seră din lume refuză acum să discute măsuri cruciale pe care este necesar să le ia pentru a combate criza climatică, ceea ce îi afectează pe partenerii noştri, de la creşterea apelor în insulele Pacificului până la incendii în Europa”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Sursa: Twitter

SUA menține canale de comunicare la nivel militar

El a mai spus că oficialii de la Beijing pot reduce tensiunile din zonă oprind exerciţiile militare provocatoare din jurul Taiwanului şi adoptând un ton mai ponderat. Kirby a asigurat că SUA vor continua să menţină contacte militare „la cel mai înalt nivel” cu China. Aceasta în ciuda faptului că Beijingul a suspendat mai multe acorduri de cooperare, în special în domeniul militar.

„Aceste canale de comunicare pe care ei le-au închis nu elimină complet posibilitatea ca cei mai înalţi responsabili militari ai noştri să-şi vorbească dacă este nevoie”, a adăugat oficialul american, conform AFP.

Represaliile Chinei după vizita lui Pelosi în Taiwan

China a anunţat vineri, 5 august, că pune capăt cooperării cuStatele Unite în mai multe domenii. Este reacția pe care regimul de la Beijing a avut-o după vizita efectuată în Taiwan de preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi. Beijingul va „suspenda negocierile sino-americane asupra schimbărilor climatice” şi va anula o întrevedere între liderii militari, dar şi două reuniuni de securitate. Anunțul a fost făcut de Ministerul chinez de Externe.

China şi SUA, cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră, au încheiat un acord surpriză asupra mediului la summitul COP26, anul trecut, la Glasgow. Cele două ţări s-au angajat să colaboreze pentru intensificarea acţiunilor climatice în următorul deceniu şi să desfăşoare reuniuni periodice pentru „a combate criza climatică”.

Printre celelalte represalii anunţate se numără suspendarea cooperării cu Washingtonul asupra repatrierii migranţilor ilegali, precum şi cooperare judiciară, cea asupra criminalităţii transfrontaliere şi asupra combaterii traficului cu droguri.