Atac israelian în forță, în Fâșia Gaza. Un lider al grupării Jihadul Islamic a fost ucis

Atac israelian în forță, în Fâșia Gaza. Un lider al grupării Jihadul Islamic a fost ucis Sursa foto: Twitter

Nmărul doi al grupării Jihadul Islamic Palestinian, Taysir al-Jabari, a fost ucis într-un raid aerian asupra unei clădiri rezidenţiale ce s-a soldat cu cel puţin şase alți morți. Armata israeliană a lansat mai multe atacuri asupra unor poziții islamiste din Fâșia Gaza sub pretextul riscurilor de natură teroristă pe care le prezintă aceste organizații.

Armata israeliană a lansat, vineri, 5 august, atacuri asupra unor poziţii islamiste din Fâşia Gaza. Acestea au vizat în special pe membrii grupării Jihadul Islamic. Forțele militare israeliene au justificat acțiunile prin faptul că aceste grupuri vizate de atac reprezintă un risc terorist ridicat.

„Ca reacţie la ameninţările directe generate de filiala din Fâşia Gaza a grupării Jihadul Islamic, armata israeliană efectuează bombardamente în Fâşia Gaza”, au transmis responsabilii armatei israeliene, pe Twitter.

Raidul armatei israeliene a survenit după mai multe zile de tensiuni în zonă, provocate de arestarea în Cisiordania a unui alt reprezentant al respectivei grupări palestiniene, Bassam al-Saadi. Acesta a fost reținut într-o tabără de refugiaţi din oraşul Jenin. După arestare, gruparea palestiniană a ameninţat Israelul cu represalii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin urmare, armata israeliană a lansat operaţiunea „Trezirea Zorilor” împotriva grupării palestiniene. Aceasta cu toate că negociase în ultimele zile cu ajutorul medierii Egiptului, Qatarului şi ONU în încercarea de a preveni o nouă izbucnire a violenţelor.

Restricții de circulație în apropierea Fâșiei Gaza

În zonă, pe teritoriile israeliene, situate în apropiere de frontiera cu Fâşia Gaza, a fost declarată situaţie specială. În localităţile israeliene situate în apropierea frontierei cu Fâşia Gaza sunt restricţii de circulaţie de patru zile.

„Înţelegem dificultăţile întâmpinate de locuitorii zonelor sudice. Nu vom accepta o situaţie în care grupurile teroriste să perturbe vieţile localnicilor. Nu vom ezita să recurgem la forţă pentru a permite reluarea activităţilor normale în sud şi nu vom renunţa la acţiunile de arestare a teroriştilor”, a avertizat Yair Lapid, premierul interimar al Israelului.

În ultimele zile, armata israeliană a intensificat prezenţa la frontiera cu teritoriul palestinian Fâşia Gaza, aflat sub controlul organizaţiei fundamentaliste Hamas.

sursa foto. Twitter

Israelul l-a ucis pe numărul 2 în Jihadul Islamic

Într-unul din aceste raiduri, asupra unei clădiri rezidenţiale, armata israeliană l-a ucis pe numărul doi al grupării Jihadul Islamic Palestinian, Taysir al-Jabari. Atacul asupra clădirii s-a soldat cel puţin alți şase morţi. Jabari i-a succedat în funcție lui Baha Abu al-Ata și a comandat forțele jihadiste palestiniene în confruntarea cu forțele israeliene.

Surse medicale şi de securitate din Fâşia Gaza au confirmat moartea lui Taysir al-Jabari, lider al Jihadului Islamic Palestinian. Acesta conducea o unitate responsabilă cu atacurile cu rachete asupra teritoriului israelian.

„Inamicilor noştri, şi în special liderilor Hamas şi ai Jihadului Islamic Palestinian, aş dori să le spun: vremea voastră s-a terminat. Ameninţarea va fi eliminată, într-o formă sau alta. (…) Statul Israel şi armata sa îşi vor continua operaţiunile, cunoscând responsabilitatea ce ne revine faţă de oamenii noştri: să apărăm comunităţile şi cetăţenii din sudul Israelului. Şi de a apăra cetăţenii din întregul Israel”, a declarat ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, conform relatării agenţiilor AFP şi EFE.