Israelul scoate la iveală identitatea unui ofițer de operațiuni speciale ucis de Hamas

Israelul scoate la iveală identitatea unui ofițer de operațiuni speciale ucis de Hamas Sursa: Arhiva EVZ

Într-o mișcare rară, Israelul a scos la iveală identitatea unui ofițer de operațiuni speciale care a fost ucis de Hamas în timpul unei misiuni din 2018 în Fâșia Gaza.

După cum informa intelNews la acea vreme, o echipă sub acoperire de agenți israelieni a fost exfiltrată cu elicopterul din Gaza pe 11 noiembrie 2018. Exfiltrarea a avut loc după ce israelienii au fost reperați de membrii Brigăzilor Izz ad-Din al-Qassam, care face parte din aripa armată a Hamas.

O operațiune ratată

Incidentul a fost urmat de un baraj de aproape 500 de rachete și mortiere trase din Fâșia Gaza în Israel. Israelienii au răspuns trăgând peste 160 de rachete care au căzut în toată enclava palestiniană. Ostilitățile au fost oprite pe 13 noiembrie, când Hamas a declarat o încetare a focului intermediat de Egipt.

Incidentul a determinat demisia ministrului israelian al Apărării, Avigdor Liberman. La acea vreme, Forțele de Apărare ale Israelului, care se aflau în spatele operațiunii eșuate, au refuzat să comenteze misiunea echipei, admițând doar că trupele sale „operau în Fâșia Gaza”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se spunea atunci că membrii echipei sub acoperire erau îmbrăcați în civil și că cel puțin doi dintre ei erau deghizați în femei. După ce au intrat în Gaza cu un vehicul civil Volkswagen, au condus până la Khan Yunis, un oraș din sudul Fâșiei Gaza, lângă granița cu Egiptul.

Acolo au fost descoperiți de Brigăzile al-Qassam, care i-au oprit la un punct de control, cerând identificare. Echipa israeliană a deschis focul folosind o armă relevantă. În urma unei urmăriri cu mașini de mare viteză, israelienii au plecat cu elicopterul. Mașina lor Volkswagen abandonată a fost aruncată apoi în aer de un avion de luptă israelian.

Identitatea ofițerului căzut

Duminică, IDF a desecretizat numele ofițerului căzut. De asemenea, a lansat o fotografie a bărbatului, care a fost identificat drept locotenent-colonel Mahmoud Kheir el-Din, 41 de ani, din Galileea. Un membru al comunității druze din Israel, el-Din a slujit în Mista’arvim, o unitate de combatere a terorismului a diviziei de operațiuni speciale a IDF, care este antrenată să captureze sau să asasineze ținte pe teritoriul inamic. El-Din s-a alăturat diviziei de operații speciale a IDF în 2002, după ce a servit ca și comandant de pluton, potrivit Intel News.

IDF a oferit și detalii despre operațiunea care a dus la moartea lui el-Din. Acesta susține că el-Din l-a „confruntat fizic” pe unul dintre agenții Hamas, oferindu-i astfel unui alt soldat israelian posibilitatea de a deschide focul și de a ucide șapte membri Hamas. El-Din a fost ucis în timpul schimbului de focuri. Guvernul israelian a spus că decizia de a scoate la iveală identitatea lui el-Din a fost luată în colaborare cu familia sa.