Evenimentul Zilei > International > Israelienii sar la Netanyahu. „Bibi, demisia!”, „Cabinet corupt, ne-am săturat de voi!”
Israelienii sar la Netanyahu. „Bibi, demisia!”, „Cabinet  corupt, ne-am săturat de voi!”

Israelienii sar la Netanyahu. „Bibi, demisia!”, „Cabinet corupt, ne-am săturat de voi!”

Poliţia israeliană a reţinut 12 persoane şi a utilizat tunuri cu apă în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică pentru a dispersa manifestanţi furioşi la Ierusalim împotriva politicilor guvernamentale de combatere a epidemiei de Covid-19.

Zeci de mii de israelieni au manifestat împotriva şomajului, a corupţiei şi a modului în care premierul Benjamin Netanyahu a gestionat măsurile luate împotriva epidemiei.

Poliţia a autorizat manifestaţiile în apropiere de reşedinţa oficială a lui Netanyahu din Ierusalim, într-un parc pe malul mării la Tel Aviv şi în alte zone din ţară până cu puţin înainte de miezul nopţii, scrie Agerpres.

Poliţia a distribuit chiar măşti faciale protestatarilor, a declarat Rosenfeld. Totuşi, după cinci ore, la Ierusalim, forţele de ordine au îndemnat mulţimea prin difuzoarele ataşate maşinilor de poliţie să se disperseze şi să se întoarcă acasă.

Poliţiştii au ridicat protestatari care se aşezaseră pe trotuare şi refuzaseră să dea curs apelului forţelor de ordine de a se dispersa, într-o demonstraţie de nesupunere civică. „Poliţia va permite demonstraţii, însă, nu va permite perturbări ale ordinii publice”, a spus Rosenfeld.

Pentru prima oară, manifestanţi s-au adunat sâmbătă după apusul soarelui în faţa reşedinţei private a lui Netanyahu din Cezareea, un oraş de coastă în centrul ţării.

Ei suflau în trompete, băteau în tobe, agitau pancarte şi scandau sloganuri:„Un milion de şomeri!”, „Bibi, demisia!”, „Ministerul crimei!”, „Ruşine!”, „Cabinet umflat, corupt, ne-am săturat de voi!”.

Bibi este diminutivul lui Benjamin Netanyahu. Sloganul „Ministerul crimei” se referă la un dosar de corupţie deschis împotriva premierului în vârstă de 70 de ani, aflat în funcţie din 2009.

Tot sâmbătă, ceva mai devreme, un bărbat a fost arestat pentru că se apropiase prea mult de domiciliul lui Netanyahu, dar a fost eliberat după câteva ore, informează postul de televiziune i24News în pagina sa electronică.

În cursul săptămânii, un fost şef al Shin Bet recomandase întărirea securităţii în jurul premierului Benjamin Netanyahu şi a familiei sale, din cauza intensificării tensiunilor în Israel care ar putea duce la tentative de asasinat.

Yaakov Peri, care a condus agenţia de securitate internă din 1988 până în 1994 şi a fost ministru între anii 2013-2014, a indicat pentru postul de radio citat că se teme ca revoltele în ţară să nu ducă la asasinarea unor înalţi responsabili politici.

El a subliniat că atmosfera politică în Israel şi incitarea la ură împotriva premierului ar putea duce la comploturi vizând uciderea acestuia, potrivit i24News.

Netanyahu a impus rapid o izolare strictă la jumătatea lunii martie, ceea ce i-a permis să stopeze un prim val de coronavirus în Israel.

Dar măsura de izolare la domiciliu a afectat grav economia, şomajul depăşind pragul de 20% în această ţară cu 9 milioane de locuitori.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: