Evenimentul ZileiSocialOMS cere României să dea cetățenilor teste GRATUITE: „Ar trebui să fie la orice colț de stradă!”

OMS cere României să dea cetățenilor teste GRATUITE: „Ar trebui să fie la orice colț de stradă!”

OMS cere României să dea cetățenilor teste GRATUITE: „Ar trebui să fie la orice colț de stradă!”
Expertul trimis de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în România pentru a analiza situația pandemică din țară și măsurile ce trebuie luate astfel încât boala COVID-19 să fie ținută sub control a tras un semnal de alarmă important. Testele pentru depistarea infecției cu virusul SARS-COV-2 ar trebui să fie gratuite, a subliniat medicul Heather Papowitz.

Una dintre cele mai importante măsuri pe care trebuie să le ia autoritățile române pentru a ține sub control pandemia de coronavirus, în special în contextul apariției noii tulpini a virusului SARS-COV-2, Omicron, este testarea. Expertul trimis de OMS în România, medicul Heather Papowitz, a semnalat, vineri, 3 decembrie, că testele pentru depistarea bolii COVID-19 ar trebui să fie gratuite.

OMS cere României să ofere teste COVID-19 gratuite

În România, nu se testează suficient, potrivit reprezentantului OMS. „Cred că testele ar trebui să fie valabile oriunde, ar trebui să fie gratuite pentru toată lumea”, a declarat medicul Heather Papowitz, subliniind importanța realizării secvențierilor în cazul pacienților infectați astfel încât specialiștii din Sănătate să poată detecta o eventuală infecție cu noua mutație a virusului.

Vaccinarea și oferirea unui pachet prin care să se asigure comunicarea informațiilor legate de acest demers sunt, de asemenea, importante. „Trebuie să vorbim cu toată lumea despre ce se întâmplă, oamenii trebuie să fie informați. Pregătirea sistemului sanitar! Dacă această variantă chiar este mai contagioasă, dacă duce la forme ale bolii mai grave, dacă este imun la vaccin, trebuie ca sistemul sanitar să fie pregătit!”, a spus reprezentantul OMS în România.

„Testele ar trebui să fie la orice colț de stradă”

„Este una dintre cele mai importante intervenţii ale noastre! (…) Purtaţi mască, vaccinaţi-vă şi testaţi-vă! (…) Testele ar trebui să fie la orice colţ de stradă şi gratuite! Testaţi, testaţi, testaţi! Creşterea capacităţii de testare, creşterea accesibilităţii la testare pentru toată lumea, testare gratuită, testarea să fie la îndemâna oricui şi apoi secveţierea”, a transmis medicul Heather Papowitz.

Experta a vorbit și despre eficiența vaccinurilor în cazul noii tulpini Omicron. Chiar dacă eficacitatea este mai mică, potrivit medicului, „vaccinurile tot reușesc să ne protejeze de o formă gravă a bolii şi asta e cel mai important”.

„Știm că acest vaccin este sigur! S-au vaccinat milioane şi milioane de oameni de peste tot din lume şi putem spune asta fără niciun dubiu: vaccinul este sigur! Acestă informație, însă, nu ajunge la oameni! Deja au fost impuse multe restricţii de călătorii, asta a fost drastic. Chiar şi întâlnire în grupuri mici, într-un spaţiu închis, poate fi un risc.

Despre varianta Omicron învăţăm chiar acum, deci sunt foarte multe necunoscute. Ceea ce ştim este că suntem îngrijoraţi de numărul de mutaţii pe care le are, are un număr mare de mutaţii, unele dintre ele le ştim deja din celelalte variante, iar ceea ce ştim despre aceste mutaţii este că pot avea o transmisibilitate crescută şi o imunitate şi chiar posibilitatea ca persoanele care au mai fost infectate să se reinfecteze şi chiar persoanele vaccinate. Deci asta ne îngrijorează. Nu ştim dacă acest virus poate duce la forma mai grave sau nu”, a mai explicat reprezentantul OMS trimis în România, Heather Papowitz, într-o intervenție la Antena3.


Accesează: