OMS mai vine cu o veste proastă: În 2022 nu vom mai avea cu ce face vaccinul. Să ne așteptăm la „probleme serioase”

OMS mai vine cu o veste proastă: În 2022 nu vom mai avea cu ce face vaccinul. Să ne așteptăm la „probleme serioase” Sursa: Pixabay

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat despre un posibil deficit de seringi care ar putea pune în pericol procesul de vaccinare împotriva COVID-19 anul viitor.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat  despre un posibil deficit de seringi care ar putea pune în pericol procesul de vaccinare împotriva COVID - 19 anul viitor. În timp ce inocularea este deja scăzută în multe părți ale lumii, o penurie de producție și, în cele din urmă, blocarea aprovizionării cu seringi ar putea duce la „probleme grave” în întreaga lume.

Deficit de aproximativ două miliarde de seringi în 2022

Potrivit organismului global de sănătate, țările s-ar putea confrunta cu un deficit de aproximativ două miliarde de seringi în 2022, ca urmare a utilizării crescute a acestora în timpul pandemiei de coronavirus în curs.

„Exprimăm adevărata îngrijorare că am putea avea o lipsă de seringi de imunizare, ceea ce, la rândul său, ar duce la probleme grave, cum ar fi încetinirea eforturilor de imunizare”, a spus consilierul principal al OMS, Lisa Hedman, adăugând că „În funcție de modul în care vaccinul merge, ar putea fi un deficit  de la un miliard la două miliarde.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Producția de seringi ar trebui să se potrivească cu cea a vaccinurilor

Autorităţile naţionale de sănătate ar trebui să-şi planifice nevoile cu mult timp înainte pentru a evita îmbulzeala, golirea magazinelor de produse şi alte asemenea situaţii care au avut loc la începutul pandemiei, cu lipsa echipamentelor de protecţie personală, a afirmat experta OMS Lisa Hedman.

Un astfel de deficit ar putea duce la întârzieri în desfășurarea vaccinărilor de rutină, în special pentru copii, şi a altor servicii de sănătate şi totodată ar putea încuraja reutilizarea nesigură a seringilor şi acelor, în special în ţările mai sărace, a adăugat Hedman.

„Impactul va fi resimţit timp de ani de zile, în cazul în care ne vom regăsi cu o generaţie întreagă de copii ce nu au putut fi vaccinaţi împotriva afecţiunilor infantile”, a adăugat Hedman.

Lipsa de aprovizionare ar putea duce, de asemenea, la reutilizarea seringilor uzate

Ar fi  o practică considerată extrem de nesigură. Până în prezent, peste 7,32 de miliarde de injecții au fost administrate în întreaga lume, aproape dublu faţă de numărul vaccinurilor de rutină, spune Hedman, în comparație cu capacitatea totală de producție de aproximativ 6 miliarde de seringi de imunizare pe an.

Aceasta ar putea face ca lumea să se confrunte anul următor cu un deficit de până la două miliarde de seringi, dacă nu vor fi reorientate mai multe fabrici către producerea tipului potrivit de dispozitiv pentru vaccinuri, a spus Hedman.

„Dacă alegem să producem un alt tip de seringă sau să creştem capacitatea pentru seringile specializate pentru imunizare, aceasta ar necesita timp şi investiţii”, a mai spus ea, potrivit news.sky.com.