Omizile otrăvitoare bagă spaima în americani. Se răspândesc foarte rapid și pot provoca mari probleme de sănătate

Omizile otrăvitoare bagă spaima în americani. Se răspândesc foarte rapid și pot provoca mari probleme de sănătate

Americanii sunt îngroziți de o specie de omizi otrăvitoare care pot provoca mari probleme de sănătate.

Minusculele omizi, cunoscute sub numele de molii cu coada brună (Euproctis chrysorrhoea), au corpuri maronii cu dungi albe, puncte portocalii, după cum arată Live Science. Acestea au fire subțiri otrăvitoare care pot produce numeroase probleme oamenilor. Potrivit Departamentului pentru Agricultură din Maine, la contactul cu pielea, aceste omizi pot produce erupții, iar în cazul unor oameni pot da probleme de respirație, după cum relatează Live Science.

„Erupția rezultă atât dintr-o reacție chimică la o toxină din firele de păr ale omizii, pe măsură ce acestea se înglobează în piele”, se arată într-un material al Departamentului.

Aceste târâtoare înfiorătoare au ajuns în Massachusetts în 1897, fiind aduse din Europa. Ele s-au răspândit rapid în Noua Anglie, iar în prezent se găsesc în principal de-a lungul coastei Maine și în Cape Cod, Massachusetts.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anul acesta, însă, omizile au fost observate în Maine, după cum a declarat Jim Britt, un purtător de cuvânt al Departamentului de Agricultură, Conservare și Silvicultură din Maine.

„Oamenii le găsesc peste tot, pe pământ, pe masa de picnic, pe panoul electric”, a spus el.

Vremea caldă favorizează înmulțirea omizilor

Vremea caldă și uscată ar putea explica parțial înmulțirea acestor omizi. Omizile sunt active de două ori pe an, de la mijlocul lunii aprilie până în iunie și din august până la începutul lunii octombrie.

Unii oameni nu sunt deloc afectați de contactul cu aceste omizi, însă majoritatea dezvoltă o erupție care durează de la câteva ore până la câteva zile (și, în unele cazuri, până la câteva săptămâni). Inhalarea părului otrăvitor poate declanșa, de asemenea, afecțiuni respiratorii destul de grave.

Riscurile expunerii la toxină

Riscul de expunere este cel mai mare între aprilie și iulie, dar toxina poate rămâne în mediu timp de până la trei ani.

„Părul poate ajunge în aer și trebuie să se ia măsuri de precauție pe tot parcursul anului în zonele puternic infestate”, arată reprezentanții Departamentului.

Printre măsurile de precauție propuse, se numără evitarea locurilor cu focare active, uscarea rufelor în interior în lunile iunie și iulie; dușuri reci și schimbarea hainelor după activitățile în aer liber în zonele infectate etc.