Evenimentul Zilei > Actualitate > Omida păroasă face ravagii în Bihor
Omida păroasă face ravagii în Bihor

Omida păroasă face ravagii în Bihor

Bihorul a fost cotropit de omizi. Oamenii sunt disperați, pentru că târâtoarele sunt zu sutele de mii, iar în numai câteva ore dau gata o cultură. În urmă rămân copaci distruși.

Zona Beiușului, cea a Sînmartinului, dar și cea din jurul Tărianului sunt invadate de omizi păroase de dud. Localnicii, citați de Bihon.ro, spun că în zona Beiușului omizile au ajuns, peste noapte, inclusiv pe pereții caselor, după ce au atacat tot ce le-a ieșit în cale. ”Nu doar imaginea lor e dezagreabilă, ci ceea ce lasă în urmă., Au fost zile când emanau un miros îngrozitor”, a declarat presei o femeie din Beiuș. Un alt localnic povestește că a apucat să stropească plantele înaintea invaziei chiar înainte să plene în concediu. ”Mi-au dat lacrimile când am văzut prăpădul făcut în vecini”, a mai relatat acesta.

Soluția e doar în distrugerea focarelor, spun autoritățile.

„Omida păroasă a dudului este acum la cea de-a treia generație și depune ouă pentru sezonul viitor, așa că putem anticipa ce se întâmplă dacă nu e stârpită. În plus, atacă orice, e polifagă… Oamenii trebuie să ardă focarele de omizi și să dea cu insecticid. Invazia se datorează faptului că nu s-au făcut toate tratamentele, dar și căldurii excesive, care a stimulat înmulțirea lor. Sperăm ca temperaturile de 20 de grade, care se anunță odată cu schimbarea vremii, să le producă un deranj serios”, a declarat directorul Oficiului Fitosanitar Bihor, pentru sursa citată.

Atacul se răspândește cu viteză de la o gospodărie la alta.