Putin aruncă Europa în haos. Planul Kremlinului pentru un război cu Occidentul

Putin aruncă Europa în haos. Planul Kremlinului pentru un război cu Occidentul Sursa foto: Arhiva EVZ

Vladimir Putin vrea să arunce Europa în haos și plănuiește mai multe acte de sabotaj și violențe. Serviciile secrete occidentale sunt la curent cu planurile dictatorului și au transmis avertismente liderilor occidentali.

Serviciile de informații occidentale avertizează că Rusia pregătește în mod activ atentate cu bombă, atacuri cu incendiere şi distrugeri pe teritoriul european. Sunt vizate obiective de infrastructură importante, dar și unități de producție. Atacurile vor fi lansate direct sau prin intermediari, iar scopul este să provoace cât mai multe victime civile.

Vladimir Putin nu are scrupule

Dictatorul rus este într-o situație dificilă, iar coalizarea statelor Lumii Libere, împotriva sa, nu este ceea ce-și dorea. Războiul din Ucraina provoacă Rusiei daune uriașe, chiar dacă situația pe front pare favorabilă. Nici politicieniii care-i sunt docili, precum Viktor Orban, nu au prea mult succes. În aceste condiții, Vladimir Putin, apelează la vechile strategii comuniste pentru destabilizarea lumii libere.

Agenții Moscovei vor să aducă terorismul și violența în lumea democratică. După planurile KGB, Rusia vrea să desfășoare operațiuni violente care să provoace dezordini și haos. De altfel, asemenea atacuri au mai fost lansate, în Europa, de agenții lui Vladimir Putin și în trecut. Până acum s-a întâmplat sporadic, dar urmează acțiuni mult mai agresive și mai violente.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Apreciem că riscul unor acte de sabotaj controlate de stat a crescut semnificativ”, a declarat Thomas Haldenwang, şeful serviciului german de informaţii interne.

Oficialii serviciilor de informaţii devin din ce în ce mai vocali, într-un efort de a promova vigilenţa. Rusia pare că vrea să desfăşoare operaţiuni pe teritoriul european „[cu] un potenţial ridicat de daune”, a precizat oficialul german. El a făcut aceste declarații la o conferinţă de securitate găzduită de agenţia sa, Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei, potrivit Financial Times.

Vlad Nistor, despre violențele neașteptat de puternice din nordul Kosovo

Sursa foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Rusia atacă Europa occidentală

Vladimir Putin vrea să saboteze industria de război a statelor occidentale. Prin atentate și acțiuni violente, dictatorul speră să pună capăt ajutorului acordat Ucrainei. În acest context, Haldenwang a dat exemplul a doi cetăţeni germano-ruşi arestaţi la Bayreuth, în Bavaria. Aceștia au complotat pentru a distruge amplasamente militare şi logistice din Germania, în numele Rusiei.

La sfârşitul lunii aprilie, alți doi bărbaţi au fost puși sub acuzare în Marea Britanie. Ei au provocat un incendiu la un depozit în care se aflau loturi de ajutoare pentru Ucraina. Procurorii englezi susțin că cei doi lucrează pentru guvernul rus. Mai mult, în Suedia, serviciile de securitate investighează o serie de deraieri feroviare recente. La fel există suspiciunea că sunt acte de sabotaj organizate de Rusia.

Agenții lui Vladimir Putin au încercat să distrugă sistemele de semnalizare ale căilor ferate cehe, a declarat ministrul transporturilor din această ţară pentru FT.

În Estonia, agenții ruși au atacat mașina ministrului de interne, în februarie, şi mai mulți jurnaliști, a declarat Serviciul de Securitate Internă al ţării. Ministerul francez al Apărării a avertizat, de asemenea, în acest an cu privire la posibile atacuri de sabotaj din partea Rusiei asupra unor amplasamente militare.

Război în Ucraina, ziua 759.

Sursa foto: Volodimir Zelenski - Facebook

Vladimir Putin, pericol pentru lumea democratică

Serviciile de informații sunt tot mai precaute în legătură cu dorința Rusiei de a provoca daune fizice împotriva adversarilor săi. Mai mulți oficiali occidentali au lansat acuzații cu privire la acțiuni de dezinformare și hacking. Iar concluzia trasă a fost că Rusia vrea să lovească Occidentul, provocând haosul.

„Concluzia evidentă este că a avut loc o intensificare reală a activităţii ruseşti. Nu se poate spune dacă acest lucru reflectă faptul că ruşii investesc mai multe resurse în această activitate; dacă sunt mai neglijenţi şi sunt prinşi; sau dacă serviciile de contraspionaj occidentale au devenit pur şi simplu mai bune în a le detecta şi a le opri. Oricare ar fi totuşi - se întâmplă multe lucruri”, a declarat Keir Giles, senior consultant la thinktankul Chatham House.

Un oficial guvernamental european de rang înalt a declarat că serviciile de securitate ale NATO fac schimb de informaţii cu privire la „acţiuni maliţioase clare şi convingătoare ale Rusiei”. Acestea sunt coordonate și pe scară largă. Ca urmare, spune oficialul, a venit momentul să „creştem gradul de conştientizare şi să ne concentrăm” asupra ameninţării violenţei ruseşti pe teritoriul european.

NATO a emis un comunicat în care îşi declară profunda îngrijorare cu privire la „activităţile maligne din ce în ce mai numeroase pe teritoriul aliat” ale Rusiei. Reprezentanții Alianței fac referire la o „campanie care se intensifică...în zona euro-atlantică”.

Trupe NATO

Trupe NATO. Sursa foto: Facebook-NATO

Spionii ruși activi în Occident

Vineri, Germania a transmis Moscovei că vor fi consecinţe după un atac informatic, din 2023, asupra partidului social-democrat al cancelarului Olaf Scholz. Un scandal care expune încercările Rusiei de a coopta politicieni europeni de extremă dreapta este în desfăşurare. Scopul lui Vladimir Putin este de a influența politica europeană, prin promovarea oamenilor care-i sunt docili, precum Viktor Orban.

Un oficial din cadrul serviciilor de informaţii a declarat că eforturile de sabotaj ale Moscovei nu ar trebui să fie privite separat. Acesta a precizat că este vorba despre operațiuni coordonate ce reflectă obiectivul Rusiei de a exercita o presiune maximă „pe toată linia”.

Vladimir Putin se simte „încurajat" şi va încerca să împingă liniile cât mai tare în Europa, pe mai multe fronturi. El apelează la dezinformare, sabotaj sau hacking. Agresivitatea crescută a serviciilor secrete ruseşti reflectă, de asemenea, dorinţa spionilor din această ţară de a se reafirma după eşecul suferit de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

După invazia Rusiei în Ucraina, peste 600 de ofiţeri de informaţii ruşi din Europa, cu acoperire diplomatică, au fost expulzaţi. Iar acest lucru a provocat daune serioase reţelei de spionaj a Kremlinului de pe întregul continent. Într-un raport recent, analiştii Institutului Regal al Serviciilor Unite din Marea Britanie au evidenţiat eforturile depuse de Vladimir Putin pentru a-şi reconstitui prezenţa în Europa.

Vladimir Putin spionaj

FSB Rusia. Sursa foto: Arhiva EVZ

Rusia reactivează rețelele de informații și influență

Odată cu intensificarea operaţiunilor Rusiei, serviciile de securitate occidentale sunt în alertă maximă în ceea ce priveşte ameninţările şi caută să identifice ţinte pe care este posibil să le fi ratat. Astfel, au apărut semne de întrebar cu privire la o explozie inexplicabilă la o fabrică de muniţii BAE Systems din Ţara Galilor. Unitatea furnizează obuze folosite de Ucraina.

În octombrie 2014 a fost distrus un depozit de armament ceh unde erau depozitate arme pentru Kiev. Ulterior s-a dovedit că agenţi ai serviciilor de informaţii militare ruseşti au plasat explozibili în acel loc.

Un incendiu uriaş a izbucnit vineri la o fabrică din Berlin deţinută de compania de armament Diehl, care aprovizionează Ucraina. Peste 160 de pompieri specialişti au intervenit să stingă focul, iar locuitorilor din vestul capitalei li s-a cerut să ţină ferestrele închise din cauza fumului toxic.

„Ca întotdeauna în cazul Rusiei, este înţelept să nu căutăm o singură explicaţie de ce face ceva. Întotdeauna există o combinaţie de lucruri care se întâmplă (...) Aceste atacuri de tip «pinprick» pe care le-am văzut până acum sunt, desigur, pentru a crea perturbări, dar pot fi folosite şi pentru dezinformare. Şi apoi mai este vorba de ceea ce Rusia învaţă din aceste atacuri dacă vrea să imobilizeze Europa cu adevărat...  Sunt exerciţii de antrenament”, a declarat Giles.