Ultimii ani de pace. Când se va confrunta Rusia cu NATO

Ultimii ani de pace. Când se va confrunta Rusia cu NATO Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Europa mai are doar câțiva ani de pace, până când Vladimir Putin va încerca rezistența NATO, lansând un atac împotriva unui stat membru. În acest context, statele occidentale ar trebui să accelereze pregătirile pentru un eventual război cu Rusia.

NATO trebuie să se pregătească pentru un eventual război cu Rusia condusă de Vladimir Putin. Confruntarea ar putea avea loc într-un interval de trei până la cel mult cinci ani. Ministrul Apărării din Danemarca avertizează că Rusia se reînarmează mai repede decât era de așteptat.

NATO trebuie să se pregătească de război

Ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat că țara sa trebuie să-și accelereze investițiile militare. El a făcut o serie de declarații pentru cotidianul Jyllands-Posten pe acest subiect. Ministrul Troels Lund Poulsen a invocat informații care indică faptul că Rusia se reînarmează mai repede decât era de aşteptat.

„Capacitatea Rusiei de a produce echipamente militare a crescut enorm”, a declarat ministrul apărării, Troels Lund Poulsen, pentru cotidianul Jyllands-Posten.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, Vladimir Putin ar putea ataca o țară NATO într-un termen de trei până la cinci ani, când se va considera suficient pregătit. Ministrul danez a precizat că aceasta nu este o evaluare mai veche. Este vorba despre informații noi care au fost obținute în ultima perioadă.

„Nu poate fi exclus ca, într-o perioadă de trei până la cinci ani, Rusia să testeze articolul 5 şi solidaritatea NATO. Aceasta nu a fost evaluarea NATO în 2023. Acestea sunt informaţii noi care ies acum la iveală”, a spus Troels Lund Poulsen.

Începe cel mai mare exercițiu NATO

Sursa foto: Facebook

Danemarca nu este amenințată

Troels Lund Poulsen a declarat că nu există o ameninţare directă împotriva Danemarcei. El a spus că NATO s-ar putea confrunta cu atacuri hibride în eforturile de destabilizare a unei ţări membre.

„Rusia are potenţial voinţa de a face acest lucru. Acum pot avea şi abilitatea de a avea o capacitate militară mai devreme decât ne aşteptam. Există motive să fim cu adevărat îngrijoraţi”, a spus ministrul danez.

Declarațiile ministrului de la Copenhaga vin într-un context mai larg. Mai multe state NATO și-au avertizat cetățenii, în ultimele săptămâni, cu privire la posibilitatea izbucnirii unui război cu Rusia. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat în ianuarie că alianţa ar trebui să se pregătească pentru un atac rusesc. El a estimat, la vremea respectivă că un război ar putea izbucni în termen de cinci până la opt ani.

Troels Lund Poulsen

Sursa foto: Wikipedia

Războiul dintre NATO și Rusia se apropie

În cazul în care Ucraina cedează în război, crește riscul ca Rusia să atace NATO. Este avertismentul pe care l-a lansat Institutul pentru Studiul Războiului într-un raport de pe 17 decembrie anul trecut. Trupele rusești staționate pe flancul estic al NATO ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității Occidentului.

Dictatorul rus plănuiește să-și concentreze forțele militare în apropierea graniței finlandeze, în condițiile în care Finlanda a aderat la NATO.

Potrivit ISW, Rusia va putea să-și desfășoare armatele de la Marea Neagră la Oceanul Arctic. Aliații occidentali vor fi nevoiți să se pregătească pentru posibile atacuri directe asupra țărilor membre NATO. Vor fi vizate România, Polonia și statele baltice. Alianța va suporta costuri și riscuri foarte mari pentru a menține securitatea Europei.

ISW concluzionează că sprijinul acordat Ucrainei de către Occident este cea mai bună soluție pentru a evita o confruntare cu Rusia. Ucraina este un stat tampon între NATO și Rusia.