Republica Moldova, 30 de ani de cooperare cu UE

Republica Moldova, 30 de ani de cooperare cu UE

Pe 8 mai, cu ocazia sărbătorii de„Ziua Europei”, la Biblioteca Naţională a Moldovei se va deschide o expoziţie despre relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană (UE).

Trei decenii de cooperare cu UE

Expoziția va acoperi cele trei decenii scurse de la semnarea Acordului de Parteneriat şi Cooperare, din 1994. Evenimentul este organizat în cadrul mai larg al manifestărilor „Zilelor Europene din Republica Moldova.

Expoziția include publicații despre europenizarea Republicii Moldova, parteneriatul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, procesul de aderare la Uniunea Europeană, menționând în mod special evenimentele aniversare, potrivit anunțului făcut de Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

Ce va conține expoziția de la Biblioteca Națională

Printre acestea se numără: aniversarea a 30 de ani de la semnarea Acordului de Parteneriat și Cooperare între Uniunea Europeană și Republica Moldova, 15 ani de beneficii tangibile pentru toată lumea din cadrul Parteneriatului Estic, 10 ani de implementare a Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un loc special în expoziție va fi acordat panourilor de informare cu privire la asistența Uniunii Europene în cifre și date, precum și publicațiilor și materialelor de informare furnizate de Centrul de Informare al Uniunii Europene „Europe Café”.

Ce beneficii are Republica Moldova de pe urma cooperării cu UE

Vernisajul expoziției „30 de ani din drumul Republicii Moldova către Uniunea Europeană” va avea loc pe 8 mai 2024, de la ora 11:00, în clădirea centrală a Bibliotecii Naționale. La eveniment va participa și reprezentantul autorizat al Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks.

Biblioteca Națională a Republicii Moldova va mai organiza, tot în perioada 8-31 mai, diverse evenimente menite să le explice cetățenilor procesul de integrare europeană și beneficiile aderării la Uniunea Europeană. Sunt planificate, de asemenea, expoziții și sesiuni educaționale și de informare.

Reamintim că, la începutul lunii noiembrie a anului trecut, Parlamentul European a cerut începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în baza unei rezoluții inițiate de eurodeputatul PNL, Siegfried Mureșan. Rezoluția a primit 448 de voturi  „pentru”, 45 „împotrivă” și 43 de europarlamentari s-au abținut.