Omenirea mai primește o lovitură. Cât vom rezista? OMS a anunțat că pandemia e departe de a se termina

Omenirea mai primește o lovitură. Cât vom rezista? OMS a anunțat că pandemia e departe de a se termina Sursa. Pixabay

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că pandemia de coronavirus este departe de a se termina și că lumea trebuie să folosească instrumentele de sănătate publică în mod eficient pentru a o combate.

„Pandemia se va sfârși când lumea va alege să pună capăt. Este în mâinile noastre. Avem toate instrumentele de care avem nevoie: instrumente eficiente de sănătate publică și instrumente medicale eficiente. Dar lumea nu a folosit bine aceste instrumente. Cu aproape 50.000 de decese într-o săptămână, pandemia este departe de a se termina”, a spus Tedros în discursul său la Summitul Mondial al Sănătății, potrivit agenției de presă ANI.

OMS: Pandemia de COVID-19 este departe de a se termina

De asemenea, șeful organismului mondial a cerut țărilor G20 care au vaccinat 40% din populație să se implice activ în mecanismul Covax și în Africa Vaccine Acquisition Trust (AVAT). Covax și ACT urmăresc să accelereze dezvoltarea, producția și accesul echitabil la teste, tratamente și vaccinuri Covid-19 pentru fiecare țară din lume, potrivit site-ului web al OMS.

Ca urmarea a întrunirii sale de săptămâna trecută, a publicat marţi o declaraţie în care subliniază că deşi au fost realizate progrese graţie unei utilizări sporite a vaccinurilor împotriva COVID-19 şi a tratamentelor, analiza situaţiei din prezent şi a modelelor de prognoză indică faptul că pandemia este departe de a se fi terminat.

Ne puteți urmări și pe Google News

În declaraţia sa publicată marţi, comitetul precizează că a decis săptămâna trecută în unanimitate că pandemia constituie încă un eveniment extraordinar care afectează în continuare sănătatea populaţiilor din lumea întreagă, prezintă un risc de propagare internaţională şi de perturbare a traficului internaţional şi necesită un răspuns internaţional coordonat.

În recomandările sale către state, comitetul se opune în continuare principiului dovezii vaccinării în cazul călătoriilor internaţionale având în vedere distribuţia inechitabilă a vaccinurilor la nivel global.

Se cere statelor să recunoască toate vaccinurile care au primit autorizarea pentru utilizare de urgenţă din partea OMS

Până în prezent, OMS a omologat două vaccinuri de tip ARN-mesager - cele produse de Moderna şi Pfizer/BioNTech -, două vaccinuri chinezeşti - produse de Sinopharm şi Sinovac- , vaccinul Johnson&Johnson, precum şi diversele versiuni ale serului AstraZeneca. Este aşteptată în scurt timp şi o decizie în ceea ce priveşte vaccinul Covaxin, dezvoltat de laboratorul indian Bharat Biotech.

Apelul a venit după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut țărilor G20 să ajute la colectarea de 8 miliarde de dolari pentru a asigura o distribuție echitabilă a vaccinurilor Covid-19 în întreaga lume.

Adresându-se la Summitul Mondial al Sănătății, Gutteres a spus că s-a alăturat mai devreme șefului OMS pentru a lansa o strategie globală de vaccinare împotriva Covid-19, care sugerează un plan credibil și rentabil pentru a livra vaccinuri pentru 40% dintre oameni din toate țările până la sfârșitul acestui an și 70% până la jumătatea anului 2022.

Potrivit datelor publicate luni de site-ul Worldmeters, până acum au fost înregistrate în întreaga lume până la 244.427.410 de cazuri de Covid-19. De asemenea, a arătat că cel puțin 4.963.752 de persoane și-au pierdut viața din cauza bolii virale, iar numărul de recuperări este de 221.451.949, informează hindustantimes.