Ravina Shamdasani, purtătoarea de cuvânt a ONU pentru drepturile omului, a organizat o conferință de presă la Geneva: "Ne așteptăm ca toate autoritățile relevante să se asigure că drepturile domnului Assange, de a un proces echitabil şi respectat de către autorități, inclusiv în orice procedură de extrădare care poate avea loc".

Între timp, editorul WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, a scris pe social media că Assange este în prezent deținut la Belmarsh numită şi „Guantanamo a Marii Britanii”. Editorul WikiLeaks a remarcat faptul că locația are anumite avantaje, inclusiv accesul la asistență medicală. Hrafnsson a subliniat, de asemenea, că acum va fi mai ușor pentru Assange să-și întâlnească echipa juridică, în comparație cu ambasada. „Există facilități medicale, accesul la ingrijire dentară, presupun, și plimbări în aer liber“, a spus el.

O echipă de cameramani de la Rusia Today a fost prezentă în faţa închisorii Belmarsh, după ce s-a aflatcă Assange se află acolo.  Închisoarea de înaltă securitate este descrisă după cum urmează:  "Belmarsh este situat în suburbiile estice ale Londrei, la aproximativ 8 km est de Greenwich, pe malul sudic al Tamisei. Închisoarea a fost deschisă în 1991 și a fost folosită pentru a întemnița deținuții de rang înalt, cum ar fi un cleric iordanian, Abu Qatada și predicatorul Salafist Anjem Choudary, fostul parlamentar laburist Denis MacShane, condamnat pentru fraudă și fost politicianul conservator Jeffrey Archer, condamnat pentru mărturie falsă".  

Belmarsh a fost , de asemenea , utilizat ca un centru de detenție pentru aproximativ 17 persoane reținute în conformitate cu legile anti-terorism din 2001. Unii dintre ei au fost reținuţi în regim de izolare 22 de ore pe zi „îngropaţi în beton“, potrivit avocaţilor lor care au vorbit pentru BBC.

Se știe că închisoarea de înaltă securitate are o capacitate de aproximativ 900 de locuri și găzduiește un mix de deținuți care execută sentințe scurte dar și cei condamnați pentru cele mai grave infracțiuni. Unele rapoarte recente indică faptul că a fost supraaglomerată în ultimii ani. Presa britanică a titrat faptul că Belmarsh a găzduit  pe "unii dintre cei mai periculoşi deținuți din Marea Britanie".

 

Te-ar putea interesa și: