Evenimentul ZileiSocialObiectele care pot să atace agresiv sănătate. Toată lumea le are în casă și le folosește zi de zi, puțini știu de efectele dezastruoase

Obiectele care pot să atace agresiv sănătate. Toată lumea le are în casă și le folosește zi de zi, puțini știu de efectele dezastruoase

Obiectele care pot să atace agresiv sănătate. Toată lumea le are în casă și le folosește zi de zi, puțini știu de efectele dezastruoase
Câteva obiecte folosite pentru a schimba atmosfera din casă sunt extrem de nocive, avertizează specialiști. Ar trebui evitată folosirea lor în fiecare zi.

Sănătatea ne poate fi serios afectată de obiecte a căror folosire este foarte plăcută din punct de vedere olfactiv. Este vorba despre lumânările și bețișoarele parfumate, iar avertismentul a fost lansat de nutriționistul Mihaela Bilic. Mai multe studii au descoperit că substanțele eliberate prin ardere pot dăuna grav sănătății, mai ales în anumite circumstanțe de utilizare.

Lumânările și bețișoarele parfumate sunt un pericol pentru sănătate

„DEZintox: lumânările și bețișoarele parfumate, un risc pentru sănătate. În percepția generală lumânările parfumate și bețișoarele pe care le ardem au rolul de a împrospăta și curăța aerul… În realitate ele sunt mai degrabă o sursă de agenți poluanți, care se eliberează în timpul combustiei și ne pot afecta sănătatea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recunosc că nu m-am gândit niciodată că lumânările parfumate, pe care iubesc să le folosesc, ar putea avea vreun efect negativ. Și dacă eu abia acum am aflat, trebuie neapărat să vă spun și vouă!”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Facebook.

„În Franța a fost publicat în septembrie 2017 un studiu făcut de Agenția de mediu ADEME care are ca recomandări/concluzii folosirea cu moderație a lumânărilor și bețișoarelor parfumate, pe motiv de poluare a mediului/aerului din încăpere.

Avertismentul lansat de nutriționistul Mihaela Bilic

Agenții poluanți emiși în momentul arderii sunt benzenul, formaldehida și acetaldehida, substanțe cu potențial cancerigen, care pot irita ochii și căile respiratorii, dau migrene, senzație de greață și reacții alergice.

De menționat că aceste substanțe sunt emanate exclusiv prin ardere și nu apar în cazul folosirii lumânărilor clasice sau a altor dispozitive de parfumat aerul (electrice sau cu vapori).

De subliniat faptul că bețișoarele parfumate au emisii poluante mai ridicate decât lumânările, nivelul maxim fiind atins în timpul combustiei și în intervalul de o oră care urmează după arderea lor. Prin combustia acestor bețișoare, în aerul din încăpere se vor detecta niveluri mărite de benzen, toluen, etilbenzen, stiren, formaldehidă, acetaldehidă și acroleină. Lumânările parfumate generează mai puțini poluanți decât bețișoarele, însă aceste particule sunt mai fine iar cantitatea de oxid de azot emisă este mai mare.

Câteva sfaturi pentru a evita problemele

Știu că îți veți fi dezamăgiți de veștile mele și asta nu înseamnă că de mâine trebuie să aruncați la gunoi toate lumânările parfumate Efectele nedorite apar doar în cazul unei utilizări excesive și pe termen lung în spații închise și neaerisite; în condițiile în care arderea se face la exterior, nu mai există niciun risc.

Afară s-a făcut cald și frumos, așa că vă puteți bucura în continuare de lumânările voastre parfumate ținând cont de următoarele recomandări:

nu le folosiți zilnic

nu le lăsați să ardă multe ore neîntrerupt

nu aprindeți mai multe lumânări sau bețișoare parfumate în același timp

evitați să inhalați fumul în mod direct și tăiați fitilul lumânării cat mai scurt, astfel încât ea să nu fumege în timpul arderii

după utilizarea de bețișoare sau lumânări parfumate, aerisiți camera cel puțin 10 minute.

Iar dacă e vorba să alegeți răul cel mai mic, optați pentru lumânările parfumate: nivelul de substanțe poluante emis în timpul combustiei este de până de 10 ori mai mic față de bețișoarele parfumate. Se vede treaba ca scrumul nu e bun- nici din țigară, nici din bețișoare parfumate, nici din carnea arsă prea tare la grătar Și recomandarea cu moderația e valabilă nu doar pentru mâncat, ci și pentru respirat”, a mai transmis Mihaela Bilic.

 


Accesează: