Oamenii de ştiinţă, în alertă! Două variante de coronavirus s-au unit 

Oamenii de ştiinţă, în alertă! Două variante de coronavirus s-au unit 

Oamenii de ştiinţă, în alertă! Două variante de coronavirus s-au unit. Un nou studiu vorbeşte despre recombinare. Este un fenomen care produce un virus nou şi poate deveni o nouă tulpină pandemică.

Oamenii de ştiinţă, în alertă! Două variante ale coronavirusului identificate pentru prima dată în Marea Britanie și în California par să se fi combinat într-un hibrid puternic. Acest lucru ar putea semnala o nouă fază a pandemiei Covid-19, deoarece pot apărea mai multe variante hibride.

Oamenii de ştiinţă, în alertă! Ce s-a descoperit mai exact?

Până în prezent, este o singură secvență genomică a coronavirusului SARS-CoV-2 depusă într-o bază de date din SUA. Secvența dă semne că este un virus hibrid creat prin recombinare între două linii diferite ale SARS-CoV-2.

Ce înseamnă un eveniment de recombinare?

Recombinarea este un eveniment mult mai rar, care produce un virus nou, cu o nouă combinaţie. Coronavirusurile, cum ar fi SARS-CoV-2, au o superputere evolutivă numită recombinare”, care permite ca doi viruși înrudiți să se amestece. Şi să-și potrivească genomul în combinații noi. Spre deosebire de mutația obișnuită, care se desfășoară lentt, recombinarea poate produce modificări puternice într-un genom al coronavirusului dintr-o singură lovitură.

A fost detectat hibridul printre virușii reali care circulă la oameni?

Nu, deși secvența provine de la un virus preluat de la o persoană infectată. Dar există o ipoteză plauzibilă că virusul recombinant se află deja în comunitate. Există o posibilitate, totuşi. Fenomenul de recombinare poate să fi avut loc după ce a fost preluat de la persoana infectată, nu în timp ce se afla în corp. În acest caz, este un artefact accidental de laborator, nu un virus sălbatic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ar putea cumva să se scurgă din laborator?

Ar fi foarte puțin probabil. Eșantionul în sine și, prin urmare, virusul, au fost aproape sigur distruși până acum, în conformitate cu procedurile obișnuite de siguranță.

Știm unde și când a fost prelevată proba?

Nu. Dar a fost descoperit în timpul unei investigații a unui val recent de cazuri de Covid-19 în Los Angeles cauzate aparent de o nouă variantă SARS-CoV-2 numită B.1.429.

Cum a aflat New Scientist despre asta?

Acesta a fost raportat pe 2 februarie la o conferință științifică virtuală organizată de Academia de Științe din New York . Într-o prezentare despre focarul din Los Angeles. Unde Bette Korber de la Laboratorul Național Los Alamos din New Mexico a spus:

„Am găsit cel puțin un recombinant”. Ea a adăugat mai multe detalii. De exemplu a arătat o reprezentare grafică a genomului viral, arătând clar că este un mozaic de secvențe din două linii diferite. Descoperirea nu a fost încă publicată într-un jurnal științific, iar Korber a refuzat să comenteze mai multe.

Știm ce linii s-au recombinat?

Da. Hibridul este o combinație a variantei B.1.1.7 detectată pentru prima dată în Kent, Marea Britanie, la sfârșitul anului trecut, și cea mai puțin cunoscută B.1.429, care pare să fi avut originea în sudul Californiei. Se știe că ambele circulă acum în zona Los Angeles.

Ambele variante poartă mutații care fac virusul mai transmisibil. B.1.429  poate conferi rezistență la anticorpi. Este foate îngrijorător, deoacrece virusul hibrid le transportă pe amândouă.

„Acest tip de eveniment ar putea permite, de fapt, ca virusul să se fi cuplat un virus cu mai multe infecții. Cu un virus mai rezistent”, a spus Korber la conferința menţionată mai sus.

Cât de îngrijorați ar trebui să fim?

Nu-i cazul să fim îngrijoraţi. Nu există dovezi că recombinantul este transmis de la persoană la persoană. Deși Korber a spus că nu ar putea fi exclus și că ar fi necesar să se urmărească „expansiunea” sa. Şi trebuie să adăugăm acest gen de evenimente în lista noastră de îngrijorări. Pe măsură ce mai multe variante distincte genetic ale SARS-CoV-2 apar și încep să circule în aceleași zone geografice, șansele de recombinare cresc. Acest recombinant special poate anunța o nouă fază a pandemiei.

Este o surpriză?

Nu chiar. Chiar înainte de apariția SARS-CoV-2, recombinarea a fost recunoscută ca un agent important al schimbării evolutive a coronavirusurilor. Este posibil ca recombinarea să fi dus la apariția SARS-CoV-2.

Virologii au avertizat despre recombinare destul de devreme în pandemia Covid-19. Două analize publicate în decembrie și ianuarie au raportat că nu au fost încă detectate, deși acest lucru se poate datora faptului că până atunci toate virusurile circulante erau atât de asemănătoare din punct de vedere genetic, încât era imposibil să elimini evenimentele de recombinare în curs de desfășurare.

Cum se pot întâlni doi viruși diferiți pentru a se recombina?

Într-un cuvânt, co-infecția. În locuri precum California în care sunt în circulație două variante distincte, oamenii pot fi infectați cu ambele în același timp. Dacă celulele gazdă individuale ajung să adăpostească cele două variante, scena este setată pentru recombinare.

Cum se întâmplă exact recombinarea?

Dacă o celulă gazdă conține doi genomi de coronavirus diferiți, enzima poate sări în mod repetat de la unul la altul, îmbinând un genom mozaic. Acest lucru este mai probabil să apară în cazul în care cei doi viruși sunt strâns legați. Deci, nu este imposibil ca SARS-CoV-2 să se recombine cu un coronavirus care provoacă răceală obișnuită, cu consecințe necunoscute.

Virusul gripal se recombină pentru a crea tulpini virale noi și potențial mortale. Este același proces?

Nu chiar. Genomul gripei este transportat pe opt porţiuni separate de ARN, mai degrabă decât pe cel unic din coronavirusuri. Dacă un om sau animal este co-infectat cu două tulpini diferite de gripă, piesele de ARN pot fi rearanjate în noi combinații care pot deveni o nouă tulpină pandemică, scrie newscientist.