Evenimentul Zilei > Actualitate > 45 de noi cazuri de infectare cu noua tulpină Covid-19 în România
45 de noi cazuri de infectare cu noua tulpină Covid-19 în România

45 de noi cazuri de infectare cu noua tulpină Covid-19 în România

Au fost descoperite încă 45 de cazuri de infectare cu noua tulpină de Covid-19 în România. Este vorba despre noua tulpină din Marea Britanie.

Alte 45 de cazuri de infectări cu noua tulpină de Covid-19 din Marea Britanie au fost descoperite în România.

În urma secvenţierilor virusului au fost descoperite încă 45 de cazuri.

În total au fost analizate 90 de probe. Din acestea, aproape jumătate sunt pozitive.

Este vorba despre un un procent în creștere față de alte eșantioane.

Noi cazuri de infectare cu noua tulpină Covid-19 în România

Specialiștii MedLife au analizat 90 de probe aleatorii, iar jumătate conțineau tulpina originară din Marea Britanie.

Potrivit sursei menționate, mutațiile caracteristice tulpinilor provenite din Africa de Sud sau Brazilia nu au fost identificate deocamdată. Au fost depistate însă până acum 79 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie. Acestea fac parte dintr-un total de aproximativ 500 probe analizate.

„Dacă în urmă cu două săptămâni anunțam că prevalența cazurilor identificate cu tulpina britanică este de 26,6% pe lotul analizat la acel moment, acum procentul aproape s-a dublat, 50% din probele analizate în lotul curent conținând tulpina B1.1.7, cunoscută ca având originea în Marea Britanie.

Considerăm că eșantionul analizat este reprezentantiv. Datele confirmă dinamica anticipată în rundele anterioare de secvențiere. Confirmă și faptul că, cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile orașe. Urmează, cel mai probabil, să devină tulpina cu cea mai mare frecvență în următoarele 3-5 săptămâni la nivel național.

Astfel, România ar fi printre primele țări din Uniunea Europeană în care predomină varianta britanică a coronavirusului.

Pe de altă parte, este de precizat faptul că, deși rata de transmitere a noii tulpini este una ridicată, păstrarea unui platou în ceea ce privește numărul de cazuri înregistrate zilnic și diminuarea numărului de cazuri grave în secțiile de ATI sugerează că măsurile luate de autorități, respectiv carantinarea pe zone în funcție de prevalența locală a infectărilor, au funcționat și probabil vor trebui menținute în continuare”, a spus Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife, conform Digi24.