Cât de nocivi suntem pentru evoluția planetei? „Oamenii sunt direct responsabili de disparițiile speciilor”
- Nicolae Comănescu
- 5 mai 2021, 09:37
Influența nefastă a oamenilor asupra multor specii de animale a fost dovedită de un studiu efectuat de mai mulți cercetători din Australia.
Un studiu realizat recent de mai mulți oameni de știință arată că, atunci când vine vorba despre extincții, primii oameni nu erau la fel de nocivi ca cei din vremea de astăzi. Primele rude ale oamenilor au trăit pe insule, de la începutul epocii Pleistocenului (acum 2,6 milioane până la 11 700 de ani).
Dar dispariția pe scară largă pe insule poate fi urmărită în mare parte din ultimii 11.700 de ani din epoca Holocenului, atunci când oamenii moderni au început să facă ravagii acolo - suprapopularea, modificarea habitatelor și introducerea speciilor invazive, s-au numărat printre cauzele care au dus la extincția anumitor specii, au arătat cercetătorii.
„Oamenii sunt direct sau indirect responsabili de disparițiile anumitor specii de animale pe unele insule”
„Oamenii sunt direct sau indirect responsabili de disparițiile anumitor specii de animale pe unele insule, de câteva sute de ani. Însă, mergând mai mult în timp, observăm că influența nefastă a fost mult mai mică. Impactul rudelor noastre îndepărtate a fost unul banal, în timp ce al nostru este și a fost mult timp catastrofal”, a precizat Ross MacPhee, co-autor al studiului.
La tot pasul se găsesc exemple de extincții petrecute pe diferite insule ale Planetei. De exemplu, insulele din Noua Zeelandă, acolo unde trăia nouă specia de moa, o pasăre gigantă, asemănătoare strutului. În termen de 200 de ani de la sosirea primilor coloniști, toate au dispărut, împreună cu cel puțin alte 25 de specii de vertebrate, au arătat cercetătorii.
Studiul realizat de oamenii de știință de la Universitatea Griffith din Australia s-a concentrat pe insule, pentru că sunt predispuse mai mult disparițiilor unor specii, conform livescience.com.
Animale care au dispărut în mod natural sau vânate de oameni
De obicei, pe insule trăiesc animale de dimensiuni mai mici, cu un număr redus al populației. Animalele au diversități genetice mai mici (parțial, din cauza consangvinizării), sunt mai expuse la evenimente aleatorii și au mai puține oportunități pentru recolonizare, față de cele de pe continent.
Pentru a investiga dacă disparițiile au coincis cu sosirea oamenilor, a strămoșilor noștri și a verilor noștri apropiați evolutivi - cercetătorii au săpat în dosarul arheologic și fosil al a 32 de grupuri insulare, inclusiv Marea Britanie, Taiwan Okinawa și Tasmania. A fost dificil de arătat dacă un animal a dispărut din cauza oamenilor sau din cauza altor factori, cum ar fi schimbările climatice. Au fost animale care au dispărut în mod natural, pe parcursul evoluției, dar au existat și specii care au fost vânate de oameni.