O universitate din Rusia, fabrică de false adeverințe de student: „Au vrut să obțină o amânare de la mobilizarea parțială”

O universitate din Rusia, fabrică de false adeverințe de student: „Au vrut să obțină o amânare de la mobilizarea parțială” Sursa: ru-education.com/ Universitatea Sinergy pentru Industrie și Finanțe

Poliția și Procuratura Moscovei au descoperit că Universitatea Sinergy pentru Industrie și Finanțe, de altfel una dintre cele mai cunoscute din Rusia, a emis circa 800 de adeverințe de student contra unor sume de bani.

Universitatea Sinergy pentru Industrie și Finanțe are înscriși peste 65.000 de studenți în cele 100 de filiale din întreaga țară și este licențiată de Agenția Federală pentru Supravegherea Educației și Științei (Ministerul Educației și Științei din Rusia), în vreme ce programele sale MA & MBA sunt acreditate la nivel internațional de Association of MBA’s (AMBA din Marea Britanie).

Rușii apelează la adeverințe de student false pentru a scăpa de mobilizare

Conform anchetatorilor, sute de persoane au plătit șpăgi de circa 180.000 de ruble (aproximativ 3.000 de euro) pentru a primi un de certificat care să ateste frecventarea cursurilor universității. În plus, motivul pentru care rușii ar fi apelat la o astfel de metodă ar fi legat de mobilizarea parțială din Federația Rusă.

„Conducerea a identificat angajați fără scrupule care, probabil, au oferit certificate pentru o recompensă bănească pentru a obține o amânare de la mobilizarea parțială”, a transmis Universitatea Sinergy într-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Date fiind acuzațiile, unor cadre universitare le-au fost deschise dosare penale, Parchetul de la Moscova anunțând că procurorii au efectuat percheziții atât în sediul universității, cât și în locuințele profesorilor suspectați de comiterea faptelor.

Campanie de mobilizare în Rusia

De altfel, autoritățile de recrutare din Rusia au recurs la tot felul de promisiuni menite să-i atragă pe bărbați în armata lui Vladimir Putin. În mai multe regiuni, propaganda și banii – care se devalorizează de la o zi la alta – au fost înlocuite cu promisiunea unor alimente de bază.

În cel puțin trei regiuni sărace din Estul înghețat, familiilor li s-au promis alimente necesare supraviețuirii în schimbul înrolării. Oamenii sunt ademeniți cu vite, pește și legume, în schimbul vieții pe care trebuie să și-o pună în slujba lui Vladimir Putin pe frontul din Ucraina.

Cea mai generoasă ofertă a fost făcută în Republica Tuva din Siberia, locul de baștină al ministrului Apărării Serghei Șoigu. Aceasta este una dintre cele mai sărace regiuni din țară, iar Șoigu nu pare să aibă nici o reținere în a-și trimite compatrioții la război, oferindu-le la schimb câteva alimente de necesitate. Drept urmare, la începutul lunii octombrie, în țara lui Șoigu a început o acțiune fulger de recrutare în rândul categoriilor sărace. Fiecare familie a primit în schimbul unui soldat trimis pe front câte o oaie vie, 50 de kilograme de făină, doi saci de cartofi și varză „în cantitatea necesară”.

Cei mai mulți recruți provin din zone sărace ale țării

De altfel, mai multe publicații au făcut legătura între numărul recruților și nivelul de sărăcie din regiunile de recrutare. Cu cât o zonă este mai săracă, cu atât autoritățile mobilizează mai mulți recruți pentru armata lui Vladimir Putin. Și, se pare că acordarea unor recompense în alimente de strictă necesitate este o metodă eficientă de a atrage mai mulți soldați pentru război.

Serghei Șoigu a anunțat că în jur de 200.000 de rezerviști au fost mobilizați până acum, iar alți 100.000 sunt în proces de a fi convocați în centrele de recrutare.

Surse guvernamentale citate de presa independentă relatează că planurile Kremlinului sunt să atragă până la un milion de rezerviști ruși, pe care să-i trimită în primele linii ale fronturilor din Ucraina. Iar Rusia insistă că aceasta este doar o mobilizare „parțială” a forțelor de rezervă, conform Kommersant.