Adevărul despre decretul privind mobilizarea parțială în Rusia. De ce fug rușii din țară

Adevărul despre decretul privind mobilizarea parțială în Rusia. De ce fug rușii din țară Sursa foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Corespondentul New Yorker de la Moscova a anunțat că textul ordinului dat de Putin diferă față de discursul său televizat. Mii de bărbați ruși încearcă să scape de înrolare.

Joshua Yaffa, corespondent New Yorker la Moscova, a anunțat că în textul ordinului prezidențial nu se spune nimic despre „mobilizarea parțială”, așa cum a declarat Vladimir Putin în discursul său televizat.

Mai exact, ministrul Apărării poate înrola pe oricine, ceea ce explică încercarea bărbaților de a fugi din Rusia. De asemenea, Andrew Roth, corespondentul The Guardian, a precizat că vor fi recrutați 300.000 de oameni, dar numărul real este confidențial. Potrivit rapoartelor din regiuni, se pare că ar putea fi mai mulți.

„Practic, recrutarea este una generală, iar cu alte cuvinte, în Rusia funcționează, fără a fi avizată, legea marțială”, a mai spus Andrew Roth.  Reamintim că decretul președintelui rus vine cu mai multe beneficii pentru cei care vor fi înrolați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Apărării a anunțat că Rusia va mobiliza 300 de mii de rezerviști pentru a fi trimiși pe front. Anunțul a generat proteste minuscule, dar cu toate acestea, societatea rusă intră într-o stare de conflict cu Kremlinul.

Mobilizare parțială, manevra lui Putin

Potrivit TASS, familia fiecărui militar din regiune care va fi dislocat pe front în Ucraina va primi suplimentar o sumă de 200.000 de ruble (aproximativ 3.400 de euro). De asemenea, Banca Centrală de la Moscova a recomandat scutirea de la plata creditelor cetățenilor ruși mobilizați pentru războiul din Ucraina.

Mai exact, creditorii au fost sfătuiți să nu perceapă penalități în contractele de împrumut și nici să nu solicite executarea silită ori recuperarea proprietăților ipotecare.

Reamintim că încă de la începutul războiului, Putin a dat asigurări că nu va face apel la mobilizare, dar situația de pe front au complicat lucrurile, în contextul în care rușii au pierdut Harkovul.

Obiectivul anunțat este așa-zisa „eliberare” a Donbasului, zonă minieră din estul Ucrainei compusă din regiunile Doneţk şi Lugansk şi că majoritatea populaţiei din această zonă nu doreşte să revină la ceea ce Putin a numit „sub jugul” Ucrainei.