Evenimentul Zilei > International > Apropiații lui Putin mor pe capete, în condiții suspecte. Un important cercetător în domeniul aerospațial „a alunecat pe scări”
Apropiații lui Putin mor pe capete, în condiții suspecte. Un important cercetător în domeniul aerospațial „a alunecat pe scări”

Apropiații lui Putin mor pe capete, în condiții suspecte. Un important cercetător în domeniul aerospațial „a alunecat pe scări”

O nouă moarte în cercul apropiaților lui Putin a avut loc, chiar în ziua în care liderul de la Kremlin anunța mobilizarea parțială a bărbaților. Fostul șef al Institutului de Aviație din Moscova a murit după ce a căzut „mai multe etaje pe scări”.

Anatoli Gherașcenko, unul dintre cei mai importanți cercetători în domeniul aerospațial și unul dintre apropiații președintelui Vladimir Putin, a murit după ce a alunecat pe scări mai multe etaje.

Moartea suspectă a bărbatului în vârstă de 72 de ani a fost descrisă drept „un accident”. În acest sens, serviciul de presă al Institutului de Aviație de la Moscova a transmis că „la 21 septembrie 2022, Anatoli Nikolaevici Gherașcenko, doctor în științe tehnice, profesor, consilier al rectorului Institutului de Aviație din Moscova, a murit în urma unui accident.

Colectivul Institutului de Aviație din Moscova își exprimă condoleanțe familiei și prietenilor lui Anatoli. Aceasta este o pierdere colosală pentru MAI și comunitatea științifică și pedagogică”.

Sursa: Newsweek

După accident, o comisie a fost formată cu scopul de a investiga împrejurările în care Anatoli Gherașcenko a murit.

Gerașcenko a fost rectorul Institutului de Aviație din Moscova, care a avut legături cu ministerul rus al Apărării, din 2007 până în 2015. Relatări recente din presa rusă spuneau că acesta a fost consilier al actualului rector, Mihail Pogosian, potrivit Newsweek.com.

Încă o moarte suspectă în Rusia

Moartea lui Anatoli Gherașcenko este ultima dintr-un șir lung de astfel de întâmplări, de la începerea războiului și până acum. Săptămâna trecută, directorul general al corporației de stat pentru dezvoltarea Orientului Îndepărtat și Arctic (KRDS), Ivan Pechorin, responsabil de industria aviatică a Rusiei, a murit.

Conform presei din Rusia, Ivan Pechorin căzuse dintr-o barcă aflată în zona Capului Ignatiev din regiunea Primorsky, pe 10 septembrie. După două zile de căutări, trupul neînsuflețit al lui Pechorin a fost identificat în apropiere de satul Berehove, aflat pe partea opusă a golfului Amur.

De altfel, moartea lui Ivan Pechorin a venit la doar câteva luni de la decesul fostului director general al KRDS, Igor Nosov, pe 8 februarie 2022. Conform datelor oficiale, Nosov ar fi suferit un accident vascular cerebral, după care a intrat în comă și, în cele din urmă, a murit.