Campania de mobilizare în Rusia. Recruții sunt atrași în armată cu varză, slănină și cartofi

Campania de mobilizare în Rusia. Recruții sunt atrași în armată cu varză, slănină și cartofiSursa foto. Twitter

Armata rusă încearcă să atragă noi recruți din zonele sărace ale Rusiei, oferindu-le alimente. Viitorii soldați sunt tentați să-și dea viața pentru țară, în Ucraina, cu pește înghețat, slănină și varză. Autoritățile de recrutare promit familiilor animale și alimente ca să-și trimită bărbații pe front. Cea mai „generoasă ofertă” a fost făcută la Tuva, în Siberia, o oaie vie, 50 de kilograme de făină, doi saci de cartofi și varză.

Autoritățile de recrutare din Rusia recurg la tot felul de promisiuni menite să-i atragă pe bărbați în armata lui Vladimir Putin. În mai multe regiuni, propaganda și banii – care se devalorizează de la o zi la alta – au fost înlocuite cu promisiunea unor alimente de bază. Acestea sunt esențiale pentru multe familii din zonele sărace ale Rusiei astfel că, în anumite cantități par că valorează cât viața unui om.

În cel puțin trei regiuni sărace din Estul înghețat familiilor li se promit alimente necesare supraviețuirii în schimbul înrolării. Oamenii sunt tentați cu vite, pește și legume, în schimbul vieții pe care trebuie să și-o pună în slujba lui Vladimir Putin, pe frontul din Ucraina. Cea mai generoasă ofertă a fost făcută în Republica Tuva din Siberia, locul de baștină a ministrului Apărării, Serghei Șoigu.

Aceasta este una dintre cele mai sărace regiuni din țară, iar Șoigu nu pare să aibă nici o reținere în a-și trimite compatrioții la război, oferindu-le la schimb câteva alimente de bază. Drept urmare, săptămâna trecută, în țara lui Șoigu a început o acțiune fulger de recrutare în rândul categoriilor sărace. Fiecare familie a primit în schimbul unui soldat trimis pe front câte o oaie vie, 50 de kilograme de făină, doi saci de cartofi și varză „în cantitatea necesară”.

Slănină de porc tradițională

Sursa: arhiva EVZ

Un kilogram de slănină sau un prânz pentru copii

Autoritățile din regiunea Sahalin din Orientul Îndepărtat promit câte 5 kilograme de pește înghețat familiilor recruților mobilizați. Iar în regiunea Kurgan din Urali, noii recruți sunt recompensați cu câte un kilogram de slănină. Tot ce trebuie să facă aceștia este să-și preinte documentele de înrolare la piețele locale de carne.

Primarul orașului Obninsk, de lângă Moscova, a promis celor care acceptă să se înroleze în armată prânzuri gratuite pentru copii. Practic, copiii viitorilor militari vor putea mânca gratis, o masă de prânz, la școală.

Sursa: The Times

Cei mai mulți recruți provin din zone sărace

De altfel, mai multe publicații au făcut legătura între numărul recruților și nivelul de sărăcie din regiunile de recrutare. Cu cât o zonă este mai săracă, cu atât mobilizează mai mulți recruți pentru armata lui Putin. Și, se pare că acordarea unor recompense în alimente de strictă necesitate, este o metodă eficientă de a atrage mai mulți soldați pentru război.

Serghei Șoigu a anunțat că în jur de 200.000 de rezerviști au fost mobilizați până acum, iar alți 100.000 sunt în proces de a fi convocați în centrele de recrutare.

Surse guvernamentale, citate de presa independentă relatează că planurile Kremlinului sunt să atragă până la un milion de rezerviști ruși pe care să-i arunce în primele linii ale fronturilor din Ucraina. Iar Rusia insistă că aceasta este doar o mobilizare „parțială” a forțelor de rezervă sale de rezervă, scrie The Moscow Times.

Drama noilor recruți din armata rusă

Pe de altă parte, condițiile pe care Armata rusă le oferă viitorilor soldați sunt din cele mai proaste. Informațiile care circulă pe rețelele de socializare, din centrele de recrutare, indică faptul că lipsesc o mulțime de echipamente, unele de strictă necesitate. Astfel, recruții sunt îndemnați să-și cumpere toate cele necesare, de la căști de luptă, la veste antiglonț și până la bandaje, dezinfectanți, feșe sterile etc.

Într-un clip video, un ofițer îi învață să ceară, de la soții, tampoane igienice, care pot fi folosite la oprirea sângerării, în cazul rănilor de glonț. În alte clipuri, noii recruți se revoltă după ce au fost cazați în condiții improprii, de multe ori în aer liber, și au primit arme vechi și echipamente de proastă calitate. Mai mult, conform unor informații apărute în presă, din stocurile armatei au dispărut în jur de 1,5 milioane de uniforme de iarnă.

Imaginile indică faptul că armata rusă nu este deloc pregătită pentru o mobilizare la o scară atât de largă și că toți cei recrutați în această perioadă nu reprezintă altceva decât carne de tun pentru frontul din Ucraina.

Pe de altă parte, armata ucraineană a dat publicității imagini cu noii recruți, luați prizonieri, care povestesc faptul că au fost trimiși în luptă direct, fără nici un fel de pregătire militară prealabilă.