Evenimentul Zilei > Actualitate > O tulpina a MRSA nu poate fi învinsă de antibiotice. A apărut la porci, iar oamenii sunt în pericol
O tulpina a MRSA nu poate fi învinsă de antibiotice. A apărut la porci, iar oamenii sunt în pericol

O tulpina a MRSA nu poate fi învinsă de antibiotice. A apărut la porci, iar oamenii sunt în pericol

Un nou studiu a relevat faptul că o tulpină foarte rezistentă la antibiotice a super-bacteriei MRSA (staphylococcus aureus) rezistent la meticilină, care a apărut la porci în ultimii 50 de ani, probabil din cauza utilizării pe scară largă a antibioticelor în creșterea porcilor, poate sări şi la om.

Tulpina, numită CC398, a devenit tipul dominant de MRSA la animalele din crescătoriile europene în ultimii cincizeci de ani, şi este, de asemenea, o cauză în creștere a infecțiilor cu MRSA la om.

CC398 şi-a menţinut rezistenţa la antibiotice de-a lungul deceniilor la porci şi la alte animale de crescătorie, se arată în studiu. De asemenea, tulpina este capabilă să se adapteze rapid la gazdele umane în timp ce îşi menţine rezistenţa la antibiotice.

Această tulpină de MRSA reprezintă o potențiala amenințare pentru sănătatea publică

Aceasta a fost asociată cu un număr tot mai mare de cazuri de infectare la om, la persoane care au avut, dar şi care nu au avut, contact direct cu animale din crescătorii.

„Din punct de vedere istoric, este posibil ca nivelurile ridicate de utilizare a antibioticelor să fi condus la evoluţia acestei tulpini foarte rezistente la antibiotice de MRSA din fermele de porci. Am descoperit că rezistenţa la antibiotice la această MRSA asociată animalelor este extrem de stabilă – a persistat de-a lungul mai multor decenii şi pe măsură ce bacteria s-a răspândit la mai multe specii de animale de crescătorie”, a declarat autoarea principală a studiului, doctor Gemma Murray, de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie.

Utilizarea antibioticelor la animalele de crescătorie este o posibilă cauză

„Este posibil ca nivelurile ridicate din punct de vedere istoric de utilizare a antibioticelor să fi condus la evoluția acestei tulpini foarte rezistente la antibiotice în fermele de porci”, a spus dr. Gemma Murray, autor principal al studiului.

Tulpina este cel mai frecvent asociată cu porcii, însă este prezentă la o gamă variată de specii. Conform cercetătorilor, răspândirea sa a fost deosebit de evidentă la fermele de porci din Danemarca, unde proporţia efectivelor pozitive pentru MRSA a crescut de la mai puţin de 5% în 2008 până la 90% în 2018.

„Înţelegerea emergenţei şi succesului CC398 la animalele de crescătorie din Europa şi a capacităţii sale de a infecta oamenii are o importanţă vitală în gestionarea riscului pe care îl prezintă pentru sănătatea publică”, a declarat Lucy Weinert de la Departamentul de Medicină Veterinară al Universităţii din Cambridge.

OMS consideră MRSA una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane

MRSA a fost identificat pentru prima dată la pacienții umani în 1960. Datorită rezistenței sale la antibiotice, este mult mai greu de tratat decât alte infecții bacteriene. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră acum MRSA una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane..

Cercetarea, finanţată de Institutul Wellcome, Consiliul pentru Cercetare Medicală din Regatul Unit şi Fundaţia Beverly Sackler, a fost publicat în jurnalul eLife, informează sciencedaily.com.