Avertisment teribil al specialiştilor! Tulpina ”totală” COVID, iminentă. Este alertă la nivel planetar

Avertisment teribil al specialiştilor! Tulpina ”totală” COVID, iminentă. Este alertă la nivel planetar Sursa: Arhiva EVZ

Pandemia de COVID-19 a cunoscut în ultimii doi ani mai multe mutații a virusului care au întors lumea pe dos. Acum, în plin proces de relaxare şi revenire la normalitate epidemiologii vin cu o previziune incredibilă. Tulpina totală a COVID ar putea face ravagii la nivel planetar.

Mutațiile pe care virusul le-a suferit în cei doi ani de pandemie au arătat că unele tulpini ale coronavirusului pot fi foarte contagioase și pot produce o mortalitate ridicată.

Tulpinile Delta sau Omicron demonstrează clar evoluția virală a noul coronavirus. SARS-CoV-2 este un virus neobișnuit de reușit și periculos, transmit medicii. O parte din ceea ce face ca "noul coronavirus" să fie atât de formidabil este noutatea sa neîncetată - ritmul neobișnuit de rapid în care par să se nască noi variante.

„Ceea ce am observat la variantele SARS-CoV-2, în special la variantele îngrijorătoare, este că au suferit mult mai multe mutații decât ne-am aștepta în ritmul normal de evoluție a unor coronavirusuri similare”, explică cercetătorul în domeniul bolilor infecțioase Sebastian Duchene de la Institutul Peter Doherty pentru infecții și imunitate din Australia.

Ne puteți urmări și pe Google News

În mod normal, un virus de acest fel are o perioadă de replicare estimată la doi ani de zile. În schimb ceea ce au descoperit medicii arată că acest virus nu pare să respecte acest calendar. Studiile arată că există posibilitatea ca acest virus să se replice chiar și de două ori pe lună. În aceste condiții apariția unei tulpini ”totale”, de care medicii se tem foarte tare, este un lucru foarte posobil.

Medicii vorbesc despre mutații repetate

Într-un nou studiu, medicul Duchene și colegii săi cercetători au încercat să investigheze de unde provine acest interval alert în care virusul suferă noi modificări.

Aceștia au analizat datele secvenței genomului SARS-CoV-2 pentru a examina modul în care apariția variantelor îngrijorătoare  ar putea fi legată de schimbările în rata de substituție a virusului: rata la care apar noi mutații în codul genetic al agentului patogen.

Potrivit cercetătorilor, rata de substituție de fond a SARS-CoV-2 sugerează că virusul acumulează aproximativ două mutații în fiecare lună.

„Numărul însemnat de mutații observate în aceste patru COV-uri este mult mai mare decât ceea ce ar fi de așteptat conform estimărilor filogenetice ale ratei de evoluție a nucleotidelor din SARS-CoV-2”, explică cercetătorii în lucrarea lor, condusă de John Tay, cercetător în bioinformatică la Institutul Doherty.

Care este secretul mutațiilor acestui virus

Potrivit echipei, secretul mutației accelerate a virusului este legat mai degrabă de ceva ce pare să se întâmple temporar în evoluția virusului, având loc cu puțin timp înainte de apariția variantelor.

Rata crescută prin care virusul suferă mutații este de aproximativ de patru ori mai mare decât rata filogenetică de fond estimată pentru SARS-CoV-2. Analiza sugerează că acumularea de mutații are loc într-o explozie comprimată: poate chiar de patru săptămâni pentru varianta Beta și de șase săptămâni pentru varianta Delta.

Alte variante au avut nevoie de mai mult timp: se crede că varianta Gamma a evoluat pe parcursul a 17 săptămâni, în timp ce varianta Alpha a avut nevoie de 14 săptămâni.

Acesta este modul în care se întâmplă, dar în ceea ce privește motivul pentru care apar aceste explozii de mutații, nu suntem pe deplin siguri.

Alți factori relevanți ar putea include infecțiile în populațiile nevaccinate - care ar putea permite virusului să se răspândească și să evolueze mai ușor - și infecțiile persistente la anumite persoane, cum ar fi pacienții imunocompromiși, care ar putea duce, de asemenea, la modificarea dinamicii virale.

„Acest lucru demonstrează necesitatea unei supravegheri genomice foarte bune, deoarece nu am prins formele intermediare ale Omicron, și cu siguranță au fost câteva. Imaginați-vă dacă ați fi putut detecta Omicron la primii câțiva pacienți - dacă ați fi putut preveni răspândirea de acolo, atunci nu am fi în situația în care ne aflăm acum”, au mai spus specialiștii.