O tartă de dovleac cu blat de semințe, ca să vă gândiți la toamnă
- Ionel Sclavone
- 22 august 2020, 07:18
După 15 august a cam început să se simtă toamna. Vedeta toamnei în bucătărie este dovleacul, care poate fi integrat în supe, dulciuri și poate deveni chiar garnitură la friptură.
Noi am cumpărat dovleac ras pentru plăcintă, care se găsește la borcan în mai multe magazine și am refăcut o rețetă de tartă încercată în urmă cu câțiva ani. A avut așa un succes tarta aceasta, încât până și un prieten care nu prea iubește dovleacul a dat gata o felie. I s-a părut că nu simte gustul de dovleac și a considerat că umplutura are gustul și consistența cremei de zahăr ars.
Cum se face tarta cu dovleac?
Întâi vă apucați de blat. Puneți în robot 100 grame de mix de semințe crude (semințe de floarea soarelui, in, susan, dovleac), pe care le măcinați un minut și le răsturnați într-un castron mare. Macinați tot în vasul robotului 100 grame de alune de pădure crude. Puteți folosi și migdale în loc de alune.
Puneți alunele/migdalele măcinate peste seminte. Adăugați 3 linguri de ulei (de preferat de cocos, dar puteți folosi și de floarea soarelui) și amestecați cu o lingură/paletă de silicon. În castron se pun acum restul ingredientelor pentru blat: 200 grame de făină, 100 grame de tărâțe de ovăz, un praf de sare, 1 lingură de miere (puteți folosi și sirop de agave sau sirop de arțar, adcă aveți disponibil) și 3 linguri de apă plată de la frigider.
Amestecați toate ingredientele. Dacă este nevoie, mai adăugați puțină apă, până ce observați că aluatul capătă consistență. Dați aluatul la frigider timp de 30 de minute.
Cum pregătim crema
Puneți într-un castron încăpător 3 ouă și 5 linguri de zahăr. Luați un tel și bateți bine ouăle cu zahărul, apoi adăugați o linguriță de scorțișoară, un praf de sare, o linguriță de vanilie lichidă, 200 ml de smântănă lichidă sau lapte de cocos. Amestecați cu telul până la omogenizare. Adăugați dovleacul ras. Noi am avut un borcan de 700 de grame. Integrați dovleacul în cremă, cu o paletă de silicon sau o lingură de lemn.
Puteți folosi și dovleac proaspăt. Vă trebuie un kilogram de dovleac de plăcintă. Dovleacul se spală, se taie bucăți și se coace în cuptor, la 150 grade, până se înmoaie. La cuptorul electric durează cam jumătate de oră. Miezul dovleacului se transformă în piure cu un blender și se pune într-o sită deasupra unui castron, ca să se mai scurgă sucul. Apoi se integrează în cremă.
Ne întoarcem la tartă. Luăm o formă rotundă de copt (noi am folosit de 28 cm) și o ungem cu unt sau cu ulei de cocos. Punem aluatul de semințe și îl modelăm cu mâna în tavă, astfel încât să fie acopere pereții și fundul formei.Peste blat se pune crema.
Tarta de dovleac se dă la cuptor timp de aproximativ 45 de minute, la 170 grade. Pentru a verifica dacă este gata, faceți testul cu scobitoarea: introduceți o scobitoare în mijlocul cremei și daca iese curată înseamnă că tarta este coaptă. Scoateți tava din cuptor și lăsați-o să se răcească complet, la temperatura camerei. Tarta se păstrează la frigider și este la fel de bună și rece.
Să vă fie de bine și să fiți sănătoși!
Ce este zahărul de cocos și care sunt efectele sale benefice
Tartă răcoroasă cu cremă de lămâie și bezea