Evenimentul Zilei > Horoscop > O pildă cu Nastratin Hogea. Știrile pe care nu le găsiți în altă parte. Taurii cooperează, Vărsătorii sărbătoresc | Horoscopul lui Dom’ Profesor
O pildă cu Nastratin Hogea. Știrile pe care nu le găsiți în altă parte. Taurii cooperează, Vărsătorii sărbătoresc | Horoscopul lui Dom’ Profesor

O pildă cu Nastratin Hogea. Știrile pe care nu le găsiți în altă parte. Taurii cooperează, Vărsătorii sărbătoresc | Horoscopul lui Dom’ Profesor

Pe 11 februarie s-au născut Thomas Alva Edison, Burt Reynolds, Leslie Nielsen, Sheryl Crow, Traian Filip. Pe 12 februarie s-au născut Abraham Lincoln, Charles Darwin, Franco Zeffirelli, Alexandru Davila, Otilia Cazimir, Ioan Ovidiu Sabău, Isaac Peltz, Valeriu Gorunescu.

În calendarul creştin-ortodox pe 11 februarie sunt Sf. Sfinţit Mc. Vlasie, episcopul Sevastiei şi Sf. Teodora, împărăteasa. Pe 12 februarie sunt Sfinţii Meletie, Antonie şi Hristea. De nici unele în ”Kalendar”.

Ei bine, este weekend și lumea merge să se cotonogească la sporturile de iarnă. Un sociolog spunea, după analiza unor lozinci de pe stradă, că IQ românilor este de cel puțin 110, dar nu i-a luat în calcul pe schiori. Este un patriot, fără nicio îndoială! Patrioți sunt și academicienii care au scris apelul lor. Nu vă luați după vânduții din presă, găsiți textul aici: http://www.acad.ro/com2017/apelAR/d0208-ApelAR.pdf

Dacă aș fi fost academician, măcar membru corespondent, aș fi semnat și eu, dar cu niște corecții. Este prea dramatic, prea teatral, aproape anacronic, ca la 48. Se vede că a fost conceput de partea de uman, nu de rațional. Dar, au mare dreptate, așa cum s-au exprimat ei, căzuți din turnul lor de fildeș! Sau ei cunosc mai multe decât știu eu? Sau eu știu mai multe ca ei? O să revin asupra acestei chestiuni care este coroborată cu stema de stat a României, o problemă mai veche, care mă obsedează. Am scris unui mare istoric și heraldist din Franța și aștept răspunsul. O să vă fac părtași și pe domniile voastre, fără nicio îndoială.

Nu știu de ce, dar perioada de evenimente pe care o parcurgem, anunțată de mine, din timp, mă duce cu gândul la o pildă cu Nastratin Hogea.

Povestea spune că se dusese vorba peste mări și țări că Nastratin Hogea avea un instrument muzical secret și nevăzut din care putea cânta melodii neasemuite. Mai mulți vecini au pretins că au auzit sunetele încântătoare și zvonul a fost gata.

Din adâncul deșertului a venit în fuga mare o ceată de călăreți. Amarnicii djete, mari războinici și hoți de seamă, dar și mari amatori de poezie și muzică. Sufismul, ce vreți! Căpetenia lor, îmbrăcată numai în negru, a venit în fața lui Nastratin, s-a înclinat și a spus: Stăpâne, ia-mă ucenic, ca să ascult și eu muzica aceea despre care vorbește toată lumea. Și i-a pus o pungă maaaare cu galbeni în față, ploconindu-se. Nastratin i-a spus că este vorba despre o greșeală, el este afon și nici nu știe să cânte. La care căpetenia s-a încruntat și a pus mâna pe sabie. Ți se pare prea puțin, și a făcut un semn. Alte nouă pungi la fel de maaaari s-au înghesuit la picioarele lui Nastratin. Văzând că a încurcat-o, Nastratin Hogea a învitat căpetenia pe covorul de Tabriz pe care ședea turcește, ca orice oriental care se respectă. Bucuroasă, căpetenia s-a așezat și ea. Au stat o vreme. Nu se știe cât. O oră, o zi, o săptămână, o lună, un an, mai mulți ani. O vreme. Nu are nicio importanță.

După o vreme, căpetenia și-a dresc glasul. Ei ce este, a întrebat Nastratin, am terminat de cântat! Nu am auzit nimic, a spus, cu vinovăție, căpetenia hoților de pustiu. Acum am terminat, spune hotărât Nastratin, de ce nu mi-ai atras atenția să cânt mai tare?

Iată câteva știri pe care nu o să le găsiți în altă parte, pentru că sunt din curierul de la UE, curier pe care-l primesc doar vreo două duzini de persoane, în România. Ceilalți nu scriu la ziar. Am verificat, presa noastră ascultă muzica lui Nastratin Hogea.

Noul președinte al NHK, Japan Broadcasting Corporation, Ryoichi Ueda a subliniat că organizația va funcționa în mod echitabil și eficient în calitatea sa de radiodifuzor public demn de încrederea publicului și având deplină independență. Ryoichi Ueda a susținut prima sa conferință de presă la câteva zile după ce a fost ales președinte al NHK. El a precizat că fuziunea dintre serviciul de radiodifuziune și cel de informații va modifica semnificativ atmosfera mediatică. În acest sens, vor avea loc foarte rapid discuții cu managementul postului pentru a stabili ce fel de servicii și ce fel de conținuturi vor fi furnizate publicului nipon. În vârstă de 67 de ani, Ryoichi Ueda a fost șeful direcției financiare și vice-președinte executiv al Mitsubishi Corporation. Mai mult la https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/20170125_31/

Ce înseamnă aceasta? Că este o mișcare mondială, o reîmpărțire a intereselor în media.

Eurovision a semnat un acord  de conectivitate cu Dubai Media Incorporated-DMI. Scopul acordului este furnizarea de instalații de difuzare a știrilor mondiale și o conexiune permanentă la rețeaua mondială de fibră optică a Eurovision-FiNE. DMI va avea posibilitatea de a accesa o mare gama de servicii pe care le furnizează Eurovision radiodifuzorilor pentru ameliorarea reportajelor din actualitate, beneficiind, în același timp, de abonamente convenabile pentru nevoile individuale. Extensia serviciilor Eurovision spre Dubai Media Incorporated, una dintre cele mai importante organizații media din Emiratele Arabe Unite, raspunde ambițiilor EBU de a satisface exigențele publicului și de a înțelege mai bine nevoile comerciale ale clienților. Prin acest acord, Dubaï TV, Dubaï Sports și Dubaï Racing vor fi în măsură să se sprijine pe o rețea solidă pentru nevoile lor în materie de media.Saleh Lootah, directorul departamentului tehnologic al DMI a declarat că organizația se concentrează pe inovație și calitate, iar acordul semnat o va ajuta să obțină conținuturi diverse și informații rapide din lumea întreagă, datorită rețelei mondiale a Eurovision. Mai mult la https://www.ebu.ch/news/2017/02/eurovision-signs-broadcast-services-and-connectivity-deal-with-dubai-media-incorporated

Prima dată am ajuns în Emirate în anul 1979. Printr-o ciudată întorsătură a destinului am discutat cu cei care contau și contează, acolo. Chiar de atunci Emiratele și-au exprimat dorința de a se apropia cât de mult de Europa. Cât le permite burka.

Și, iată și o inițiativă a unui europarlamentar român:

EBU împreună cu Federația Europeană a Jurnaliștilor-EFJ au discutat într-o serie de întâlniri cu membri ai Parlamentului European, despre masurile urgente ce ar trebui luate pentru susținerea mediei publice și a jurnalismului independent în statele candidate la aderarea la UE. Lipsa de independență financiară, tehnologiile depășite și controlul politic amplificat afectează credibilitatea mediei publice, nu numai în Ungaria și în Polonia, dar și în statele candidate la aderare. Dintre statele balcanice, doar Serbia și Macedonia și-au digitalizat producția media, deși persistă formatul analogic pentru cele mai multe produse media. EBU și EFJ au solicitat Parlamentului European un sprijin consistent pentru a sprijini media publice în interesul cetățenilor și al democratizării societăților.În perioada 2013-2014, EBU a desfășurat un program de asistență necesară radiodifuzorilor publici, iar FEJ și FIJ s-au asociat  pentru a solicita continuarea programului. Mai mulți europarlamentari, între care Ulrike Lunacek de la Verzii austrieci, Tanja Fajon de la social-democrații sloveni, Eduard Kukan, de la PPE, Slovacia și românul Cristian Preda de la PPE au vorbit despre rolul crucial pe care îl joacă radiodifuzorii publici în perioadele dificile, când se practică dezinformarea, senzaționalismul și incitarea la ură. În aceste situații, au subliniat deputații europeni, radiodifuzorii publici constituie platforme foarte importante ce pot furniza publicului informații credibile și imparțiale. Participanții la dezbateri au adresat o scrisoare comună comisarului Hahn care răspunde de extinderea UE pentru a reaminti că statele din Balcani trebuie sprijinite în mod special în procesul de aderare.

Mai mult la: http://europeanjournalists.org/blog/2017/02/03/request-for-eu-support-for-public-service-media-in-balkan/

În weekend o să dau zăpada din curte și o să fac drum de ieșit cu mașina la șosea. O să mă ajute George și Costel, prietenii mei mai tineri și mai ageri. După aceea, o să fac mâncarea la cățelușe. Și curățenie, apoi o să fac focul în sobe. Bun. Cu planurile făcute, cu foaia de parcurs aprobată, nu pot decât să mai văd un film. Pe undeva am un ”salam” de DVD-uri, niște filme vechi-vechi, alb-negru din anii 1920-1940, le-am primit de la prietenul meu Daniel de la Constanța. Parcă m-aș uita la un film german dinaintea războiului. Știu eu de ce!

Apoi o să mă cufund în somn, ca să caut în continuare, împreună cu frumoasa Vineri, în vis, Ambasada României din marele oraș pe care-l explorez. Dar dacă nu este vis și visul este acesta când eu scriu și domniile voastre mă citiți la Ev.Z? Bună întrebare!

Răspunsul nu știu dacă îl găsesc mâine, chiar dacă este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC   Sâmbăta aceasta eşti prea încăpăţânat, după părerea celor din jur. Dacă întâlneşti o opoziţie organizată, fii calm, nu ai altă soluţie decât să amâni ceea ce vrei să faci pentru o altă zi. Evenimente în anturaj şi veşti plăcute de departe, de la prieteni aflaţi în străinătate. În registrul mediu spre interesant. Nimic foarte important nu pare că se întâmplă în această perioadă! Sâmbătă ai tendinţa, pentru unii suparatoare, de a fi permanent in ofensiva, sa ţii la părerea ta şi să nu  faci concesii sau compromisuri nimănui. Păstrează-ţi calmul şi umorul! Duminica poţi să primeşti o veste în doi peri despre o reuniune de familie la care te aşteptai să fii invitat.

TAUR   Configuraţia stelară arată că astăzi poţi coopera foarte bine cu semnele de aer şi foc dar relaţia este mai puţin fericită cu semnele de apă şi pământ. Nu pleca la drum lung, mai ales seara! O parte dintre nativi trebuie să dea dovadă de diplomaţie ca să evite nişte conflicte inutile, probabil cu anturajul apropiat, cu familia. S-ar putea să ai de mediat între două persoane din famile. Horoscopul tău arată că iţi este necesara o viata ceva mai activa, şi poti incepe cu plimbări scurte în aer curat, evitând aglomeratia, dar şi vremea capricioasă. Totuşi, atenţie la zăpadă, ger, gheață, ceaţă şi la schimbarea bruscă de temperatură!

GEMENI     Sâmbătă ai o atitudine inspirată. Dar şi rebelă. Complotezi pentru obţinerea de mai multă libertate, să scapi de unele obligaţii familiale, casnice, sau de promisiunile făcute celor din jur. Sâmbătă, o veste bună urmată de o mică pierdere. Un obiect pe care-l găseşti, până la urmă. Ai mare nevoie de un sfat bun, de confirmarea unei atitudini aşa că… sună un prieten. Dupa cum spune înţeleptul, la un prieten trebuie să găseşti aprobarea faptelor tale, un pahar de apă şi un sfat bun! Duminică nu trebuie sa forţezi lamurirea unor situatii, deoarece atuul pe care te bazezi, gândirea rapidă şi uşor cinică nu te ajuta prea mult

RAC   Conjunctura astrologică te sfătuieşte să foloseşti sâmbăta aceasta, dar şi tot weekend-ul, ca să te relaxezi şi să te odihneşti. Eşti obosit şi trebuie să eviţi să devii obosit cronic! Nu încerca să te baţi cu toată lumea în acelaşi timp, planifică-ţi secvenţial activitatea şi priorităţile tale. Foloseşte cu isteţime resursele pe care le ai. Sâmbătă – micile înfumurari pe care le afisezi pot fi interpretate ca un succes pe care, de fapt, nu l-ai avut. Duminică – zi de ordine şi curăţenie, sau de vizite pe la rude, nu de plecat la drum!

LEU   Mai multă atenţie! Atât în ceea ce priveşte relaţiile tale sentimentale, dar şi atenţia care trebuie s-o acorzi alimentaţiei sănătoase, meselor la ore fixe. Drumurile nu sunt avantajate. Weekend-ul pare să fie foarte liniştit, chiar monoton. Poţi folosi această zi de sâmbătă ca să-ţi faci un bilanţ al lucrurilor pe care le ai de făcut, planuri pentru săptămâna viioare şi nu numai! Relațiile cu persoanele născute in semne de aer și foc sunt in acest weekend armonioase, dar nu prea grozave cu cei născuți în semne de apa și pământ.

FECIOARĂ     În ceea ce priveşte casa, căminul tău, ai multe lucruri nerezolvate şi proiecte amânate, dar astăzi ai şansa să mai rezolvi câte ceva. Totuşi, nu exagera cu activitatea, odihneşte-te! Sâmbătă, noi idei par să se contureze în cercul rudelor de sânge.  Prietenii, familia, anturajul este avantajat de stele. Poţi folosi prilejul ca să petreci o seară foarte plăcută în compania lor. Duminică, mesajul stelelor, repetat de mai multe ori, ca să înţelegi mai bine, este să dai dovadă de tenacitate şi consistenţă.

BALANŢA    Stelele îţi indică să te odihneşti ca să dai răgaz organismului să se refacă. Lucrezi toată săptămâna la o „firmă-internat” care te ţine acolo toată ziua! Măcar sâmbăta să te relaxezi! Dimineaţă foarte dinamică, cu multă activitate în care se pot finaliza vechi dorinţe şi idei. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Duminică, probabil, o să te trezeşti la prânz, aşa că abia dacă ai timp să pregăteşti programul de săptămâna viitoare.

SCORPION    Emoţional, configuraţia astrologică arată unele porniri impulsive, repede cenzurate de raţiune. Vorbeşte mai puţin şi ascultă mai mult, zâmbeşte – este sâmbătă şi trebuie să te relaxezi. Sâmbătă este o zi foarte bună ca să faci planuri de viitor şi să iei deciziile necesare. Simţul tău posesiv de Scorpion veninos ţinut prea mult în frâu se răzbuna sâmbătă. Discuţii aprinse cu cineva de la care vrei sa obtii ceva important. Reuşită, pentru că încăpăţânarea bate logica. Duminică trebuie să faci, neapărat, ceva care îţi place mult, poate să te duci la un concert, poate o plăcintă americană cu cafea scumpă, sau pur şi simplu să stai în pat!

SĂGETĂTOR   Sâmbătă eşti, din punct de vedere emoţional, sensibil. Atenţie la discuţiile în contradictoriu cu persoanele apropiate, cu familia. Veşti bune. O zi interesantă, mai ales sub aspectul veştilor şi noutăţilor pe care le afli. Cumpărăturile şi achiziţiile sunt favorizate ca şi „rectificările” şi împăcările în relaţiile sentimentale. Duminică, stelele spun, la fel ca un batran inţelept chinez, ca prea multă insistenţă duce la dezastru, pe cand cumpătarea aduce succesul! Mai ales în relaţiile amoroase. Vorbeşte! Ţine minte că astăzi lumea are nevoie de poveşti frumoase si vorbe fermecatoare pentru a contrabalansa climatul violent si decadent.

CAPRICORN    Sâmbătă dai dovadă de un umor sănătos şi de o bună dispoziţie care te fac un companoin plăcut celor din jur. Acordă-ţi, totuşi, nişte pauze, menajează-te şi încercă să te odihneşti mai mult. Daca astăzi te simti cumva zdrobit de refuzurile prietenilor si ale anturajului, în general, nu-ţi risipi inutil energia ca sa demonstrezi că ai totuşi dreptate. Configuraţiile planetare mixte şi o privire mai filozofica asupra vietii vor face ca aceast weekend să treacă repede şi fără necazuri mari. Legăturile de sânge şi de mir conteaza, restul sunt nişte străini, aşa că tot de la parinţi sau frati poţi obtine ceva bani si poate şi o vorba buna. Trebuie doar să încerci.

VĂRSĂTOR  Ai ceva de sărbătorit, poate ziua ta de naştere, aşa că te-ai hotărît să pui capăt unei etape de efort. Stelele îţi îndrumă paşii, mai spre seară, spre un loc unde te vei distra foarte bine! Sâmbătă, domeniul avantajat este cel al noului. Astăzi este ziua noutăţilor.  Atât în sensul de veste, informaţie, eveniment social cât şi cu înţelesul de obiecte, imagini, de oameni noi. Mult entuziasm şi optimism şi o privire mai filozofică asupra vieţii te ajută să te bucuri din plin de deliciile a ceea ce a mai rămas din iarnă. Care delicii, costă din ce în ce mai mult!! Duminica trebuie sa eviţi asumarea de angajamente şi responsabilităţi pe termen lung, să nu faci promisiuni bombastice pe care apoi să le regreţi.

PEŞTI   O sâmbătă liniştită. Nu amâna – fără complexe poţi rezolva astăzi unele situaţii personale. Domeniul sentimental este bine aspectat. Vorbeşte, explică, motivează şi poţi avea succes! Nu te enerva din cauza unor nimicuri sau a unor inexactităţi de comunicare.  Fii deosebit de precis în discuţii sau în negocieri.  Ziua de astăzi este un prilej să recapeţi iniţiativa. Un semn de foc iţi poartă noroc şi te ajută să ieşi dintr-o încurcătură. In aceasta perioada a weekend-ului  ai ceva noroc. Asta nu înseamnă că ai să câştigi la loto, la casino, la casa de pariuri, sau la orice alt joc aranjat!