Un val de râsete se aude din sala, iar publicul, de la persoane de vârsta a treia, până la copii de 10 ani, e numai ochi şi urechi. Comedia bulevardieră „Interpretul”, scrisă de Tristan Bernard și înnobilată de traducerea maestrului Radu Beligan, i-a prins. Se joacă la Cinema Muzeul Țăranului, într- un loc neconvențional, iar spectatorii sunt invitați la dans, sau întrebați, de exempu, cât este ceasul.

„Mi-a dat drepturile de autor"

„Maestrul Radu Beligan a tradus piesa acum vreo 40 de ani, în perioada în care jucam la Teatrului Naţional”, dezvăluie Radu Gheorghe. „Era director şi mi-a înmânat-o cu speranţa că o voi pune în scenă. Fiind o comedie bulevardieră, el m-a văzut în rolul principal. (…) Din păcate, era însă foarte scurtă, avea în jur de 20 de pagini. Practic, o jumătate de oră de spectacol. Beligan mi-a spus atunci să mai caut un scenariu, să fac un „coupe”. (…) Aşa vedea el «Interpretul »”, povesteşte Radu Gheoghe.

Punerea în scenă nu s-a făcut însă atunci. Pentru că Radu Gheorghe a fost ani buni în străinătate. Abia după 40 de ani „Am regăsit-o când am început să caut piese mai ușoare pentru teatrul independent. I-am cerut permisiunea maestrului Beligan, care mi-a acordat-o imediat, ca și drepturile de autor”, spune actorul.

„Ne-am luat decorul și am plecat”

La jumătate de an după ce Teatrul Foarte Mic s-a închis, piesa „Interpretul” revine la public. Piesa regizată de Radu Gheorghe s-a numărat printre producţiile care au fost puse „pe liber” după ce sala, aflată într-un bloc cu „bulină roşie”a fost considerată un pericol pentru public. „Interpretul s-a jucat cinci stagiuni la Teatrul Foarte Mic, cu casa închisă. Dacă nu ar fi fost evenimentele de la şi zarva de după aceea cu instituţiile care ne apăra de cutremure şi foc, am mai fi jucat. Dar deodată şi-au readus aminte că acea clădire, care adăposteşte teatrul, avea bulină roşie. Ea a avut din dintotdeauna, şi a rămas la fel, doar că nu mai jucăm noi. Aşa am ajuns pe drumuri. Ne-am luat decorul, care ne aparţinea și am plecat. Nu sunt omul care renunţă”, spune actorul Radu Gheorghe. „Interpretul” s-a alăturat proiectului „Teatru la cinema” şi poate fi văzută atât la Cinema Muzeul Țăranului, cât şi la teatrul deschis la TVR. Comedia bulevardieră se bucură de o distribuţie atractivă: Anca Sigartă (dublată de Anca Ţurcaşiu), Răzvan Popa (dublat de Mihai Bisericanu), Georgeta Ciocârlan şi Radu Gheorghe.