O nouă tulpină, periculoasă, de coronavirus circulă deja. Avertismentul cercetătorilor britanici

O nouă tulpină, periculoasă, de coronavirus circulă deja. Avertismentul cercetătorilor britanici

O nouă tulpină de coronavirus, mai periculoasă, circulă deja prin lume, sunt de părere cercetătorii unui institut britanic, care au descoperit și noua variantă britanică a virusului.

O nouă tulpină de coronavirus, mai periculoasă a apărut deja, doar că nu știm nimic despre ea.

Avertismentul vine din partea unui institut din Marea Britanie care face cercetări pe secvențierea genetică a coronavirusului, conform CNN. Este vorba despre Proiectul Heron, derulat de Institutul Sanger.

În cadrul acestui proiect lucrează câteva sute de oameni de știință. Ei caută să identifice mutații periculoase în codul genetic al coronavirusului. Cercetarea lor este deosebit de importantă deoarece în funcție de ceea ce descoperă poate fi anticipate evoluția pandemiei de COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ewan Harrison este microbiolog și ajută la coordonarea rețelei care lucrează la secvențierea coronavirusului în Marea Britanie.

„Căutăm mutații care fac virusul fie mai contagios, fie să provoace boli mai severe. Acum că vaccinurile încep să fie lansate la nivel global, căutăm potențiale mutații care pot afecta capacitatea lor de a proteja”, a spus Ewan Harrison.

Cercetătorul a explicat că secvențiereau unui număr suficient de probe arată cum a evoluat virusul în comunitate.

Cum a apărut tulpina britanică

În urmă cu două luni această cercetătorii au identificat și urmărit așa numita tulpină britanică a noului coronavirus. Inițial a fost observată într-o zonă rurală din Kent, unde trăiesc unele dintre cele mai defavorizate comunități din Anglia. Tulpina nouă a virusului, numită B.1.1.7, circula în Kent cel puțin din septembrie 2020.

Cercetătorii au observat că virusul se răspândea cu repeziciune, deși oamenii respectau măsurile de protecție anti-COVID. Au găsit „vinovatul” în baza de date care acoperea aproximativ unul din 10 teste pozitive de COVID-19 din țară.

Profesorul Ravi Gupta de la Cambridge a constatat că sunt 23 de mutații de la varianta inițială la tulpina din Kent.

Oamenii de știință cred că noua tulpină s-a dezvoltat în organismul unui pacient COVID, cu sistemul imunitar compromis. Acesta a și murit, în cele din urmă.

Ravi Gupta a comparat virusul cu care era infectat pacientul, cu baza de date de secvențiere. El a constatat că deja circula un virus care împărtășea o mutație cheie, B.1.1.7.

„A fost cu adevărat izbitor”, spune el.

O nouă tulpină, mai periculoasă, de coronavirus circulă

Vaccinurile aflate în prezent pe piață sunt eficiente împotriva variantei din Marea Britanie. Dar coronavirusul suferă și alte mutații, iar acest lucru îi îngrijorează pe oamenii de știință.

Chiar în această săptămână, Public Health England a anunțat că un mic eșantion de cazuri B.1.1.7 din Marea Britanie conține o nouă mutație. Aceasta apare și în varianta sud-africană.

Cercetările preliminare sugerează că așa-numita „mutație de evadare” poate ajuta virusul să se sustragă anticorpilor produși de vaccinuri.

„Aceste virusuri sunt deja pe cale să devină mai rezistente la sistemul imunitar și la vaccinuri”, a spus Ravi Gupta.

Gupta și Harrison cred că, probabil, există deja variante periculoase ale virusului. Ei cred că acestea se răspândesc în țări în care oamenii de știință nu pot detecta noile variante, pe măsură ce apar.