Evenimentul Zilei > Social > Coronavirus: Uniunea Europeană se distanţează de AstraZeneca
Coronavirus: Uniunea Europeană se distanţează de AstraZeneca

Coronavirus: Uniunea Europeană se distanţează de AstraZeneca

Comisia Europeană se îndreaptă acum spre vaccinurile fabricate de laboratoarele BioNTech/Pfizer şi Johnson & Johnson, a subliniat aceasta.

LE SOIR (Belgia) 2 februarie 2021 – Comisia Europeană a arătat luni că ia distanţă faţă de laboratorul AstraZeneca în strategia sa de vaccinare anti-Covid în primul trimestru, după importante întârzieri de livrare ale companiei anglo-suedeze.

AstraZeneca, al cărei produs „urma să fie vaccinul de masă pentru primul trimestru” 2021, nu a putut garanta decât 25% din cele peste 100 de milioane de doze promise, ceea ce reprezintă „o adevărată problemă” pentru cei 27, a declarat directoarea generală pentru Sănătate a Comisiei, Sandra Gallina, în faţa deputaţilor europeni.

Comisia Europeană se îndreaptă acum spre vaccinurile fabricate de laboratoarele BioNTech/Pfizer şi Johnson & Johnson, a subliniat aceasta.

Laboratorul german BioNTech a promis luni să livreze UE, în al doilea trimestru, până la 75 de milioane de doze suplimentare de vaccin dezvoltat împreună cu compania americană Pfizer.

„Vor fi mai multe doze în al doilea trimestru, deoarece va intra în vigoare un nou contract. Nu vom dispune numai de BioNTech şi de Moderna, ci vom avea BioNTech cu un contract nou, cantităţi duble”, a spus dna Gallina.

S-a ridicat tonul în ultimele săptămâni între liderii europeni şi AstraZeneca, care a acumulat întârzieri de livrare a vaccinului său anti-Covid, al treilea care a fost aprobat de UE după cele de la Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Comisia Europeană a alocat 336 de milioane de euro AstraZeneca pentru ca să-şi dezvolte vaccinul şi să-şi crească capacităţile de producţie, chiar dacă nu a fost plătită toată suma.

„Eu nu am vaccinul, voi nu aveţi plata din partea Comisiei”, a rezumat Sandra Gallina.

Sursa

Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR