Evenimentul Zilei > Actualitate > O nouă taxă pentru toți românii care vor merge la mare în acest an. Cine sunt totuși cei exceptați
O nouă taxă pentru toți românii care vor merge la mare în acest an. Cine sunt totuși cei exceptați

O nouă taxă pentru toți românii care vor merge la mare în acest an. Cine sunt totuși cei exceptați

Turiştii care în 2021 se vor relaxa la Mangalia, Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun şi Olimp vor plăti cinci lei/zi de persoană, valoarea taxei de litoral stabilită de autorităţile locale şi care va fi reţinută în unităţile de cazare.

Altă taxă pentru români! Pensionarii şi veteranii de război, printre cei exceptaţi. Printre categoriile exceptate se numără pensionarii, veteranii de război, persoanele venite cu bilete de tratament.

Şi văduvele de război, văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război, foştii deţinuţi politici, persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele încadrate în gradul I de invaliditate şi reprezentanţii legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate, posesorii biletelor de tratament emise de Casa Naţională de Pensii Publice şi Case Teritoriale, dar şi persoanele asigurate prin C.A.S. care beneficiază de servicii de tratament pe bază de trimitere medicală sunt exceptate de la plata taxei de staţiune.

Altă taxă pentru români

„Pentru plătitorii taxei speciale de staţiune, care beneficiază de servicii de cazare în structurile de cazare turistică clasificate, de pe raza municipiului Mangalia şi staţiunile Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp, taxa se reţine la sursă de către structurile de cazare turistică, care o evidenţiază distinct şi o înregistrează în contabilitate, separat de pachetul de servicii şi nu este purtătoare de T.V.A.

Orice structură de cazare turistică clasificată, care încasează taxa de staţiune, de la persoanele care beneficiază de servicii de cazare pe raza municipiului Mangalia şi staţiunile Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp, are obligaţia de a depune o declaraţie-decont, la Direcţia Management Fiscal şi Control Venituri, până la data stabilită pentru fiecare plată a taxei speciale”, au transmis reprezentanţii Consiliului Local Mangalia.

Cât va plăti o familie cu doi copii?

În acest context, o familie cu doi copii care se va caza o 7 zile într-una dintre cele șapte stațiuni, va plăti 140 de lei doar pentru „taxa de stațiune”.„Se aprobă instituirea taxei speciale de staţiune în municipiul Mangalia, începând cu data de 01.01.2021.

Taxa specială se instituie în vederea promovării turistice a Municipiului Mangalia şi a staţiunilor arondate, reprezentând venit cu destinaţie specială la bugetul local. Această taxă specială este necesară pentru iniţierea şi realizarea programelor de dezvoltare ale destinaţiei turistice integrate Mangalia, precum şi pentru sustenabilitatea circulaţiei turistice către zona de sud a litoralului românesc (municipiul Mangalia şi staţiunile aflate în administrarea acestuia), prin creşterea competitivităţii destinaţiei turistice integrate Mangalia şi staţiuni la nivel naţional, regional şi global”, se arată în hotărârea de Consiliu Local modificată la sfârşitul lunii martie.

Taxa specială de 5lei/zi/turist va fi utilizată în vederea dezvoltării infrastructurii turistice şi de întreţinere a destinaţiei turistice Mangalia. Totodată, se are în vedere şi punerea în valoare a patrimoniului turistic din municipiul Mangalia şi staţiunile arondate. „Programele, acţiunile şi proiectele privind dezvoltarea destinaţiei turistice integrate Mangalia si staţiuni, vor fi iniţiate de către Asociaţia O.M.D. Mangalia”, se mai precizează în Hotărârea de CL.

Taxa specială de staţiune va fi livrată lunar în bugetul local

Taxa specială de staţiune va fi livrată lunar în bugetul local, până la data de 10 a lunii următoare celei în care a avut loc cazarea. Conform hotărârii Consiliului Local, taxa specială se constituie:

”a) sursă de finanţare necesară funcţionării Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Mangalia conform art.20 lit.i) Legea nr.275/2018 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.15/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România;

b) acordarea sprijinului pentru dezvoltarea infrastructurii turistice, în scopul creşterii gradului de satisfacţie al vizitatorilor în destinaţie; c) realizarea lucrărilor de întreţinere a destinaţiei turistice; d) gestionarea coordonată a componentelor destinaţiei turistice Mangalia; e) creşterea calităţii şi crearea de noi servicii publice destinate turiştilor”.