O nouă pensie în România! Veste uriașă pentru milioane de români. Cine va beneficia

O nouă pensie în România! Veste uriașă pentru milioane de români. Cine va beneficia Recalcularea pensiilor. Sursa foto: Arhivă EVZ

Pensia ocupațională, cunoscută și sub denumirea de Pilonul 4, devine realitate. BCR pensii este primul administrator autorizat din România. Acest tip de pensie este facultativă, iar salariatul devine proprietarul banilor după trei ani.

BCR Pensii va fi primul administrator autorizat de fonduri privind pensiile ocupaționale, cunoscute și ca Pilonul 4. Cererea instituției bancare a fost  avizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). La finele lunii noiembrie 2021, BCR Pensii administra pe Pilonul 2 active de 5,87 miliarde de lei pentru 711.810 participanți. Pe Pilonul 3, activele administrate de companie însumează 564,54 milioane de lei pentru 141.078 clienți, scrie profit.ro.

Patronul decide inființarea fondului

Legea privind acest tip de pensii a intrat în vigoare în 2020. Practic, un fond de pensii ocupaționale poate fi constituit doar de un administrator autorizat, Primul în acest caz fiind BCR. Apoi, angajatorul decide care va fi valoarea contribuțiilor și dacă acest tip de pensie va fi oferit ca un beneficiu angajaților. Pilonul 4 este facultativ.

Tot angajatorul reprezintă participanții la fondul de pensii ocupaționale în relația cu administratorul, negociază și semnează contractul. După ce stabilește schema de pensii, angajatorul este obligat să vireze contribuții. Și angajatul poate contribui suplimentar dacă dorește.

Ne puteți urmări și pe Google News

Angajatul devine proprietarul banilor

O noutate a pensiilor ocupaționale este faptul că valoarea contribuției nu este unică. Angajatorul poate stabili sume diferențiate pe care să le vireze la Pilonul 4 în funcție de vechimea angajatului, funcția pe care o deține în companie sau salariul obținut. Orice penroană care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor poate participa individual la un fond de pensii ocupaționale.

În primii trei ani de la constituirea fondului, banii aparțin angajatorului, nu sunt ai angajatului. După trecerea acestei perioade, angajatul devine practic proprietarul fondurilor virate în contul său și din acel moment poate să înceapă să contribuie suplimentat la pensia ocupațională, dacă dorește acest lucru.

Cresc pensiile din Pilonul 2

Contribuția pentru pensiile private din Pilonul 2 va crește cu un procent în 2024. În prezent, contribuția este de 3,75%, iar ea va ajunge la 4.75% din salariu. Această majorare ajută românii să pună mai mulți bani deoparte pentru bătrânețe, însă li se va lua mai mult din salariu pentru contribuții.

Momentan nu se cunoaște modul în care va fi făcută această majorare. Ea ar putea crește treptat, în rate anuale, sau brusc. Decizia trebuie să fie luată până la finalul lunii martie. Guvernul s-a angajat în fața Uniunii Europene să reformuleze întregul sistem de pensii.