Schimbare uriașă în sistemul de pensii. Milioane de români sunt vizați. Anunțul a fost făcut astăzi, 9 februarie
- Ramona Rotaru
- 9 februarie 2022, 16:16
Contribuția pentru Pilonul II de pensii ar putea fi majorată. Cererea a fost făcută de către Asociația pentru Pensiile Administrate Privat. Guvernul va decide ce măsuri se impun pentru a echilibra diferența dintre Pilonul I și Pilonul II.
Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri o discuție cu reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România. Aceștia au solicitat majorarea contribuției pentru Pilonul II de pensii cu 0,5% de la anul și încă 0,5% în 2024.
Această majorare este momentan la stadiul de propunere, urmând ca autoritățile să găsească cea mai bună variantă pentru a echilibra contribuția de la Pilonul I cu cea de la Pilonul II. Este posibil ca statul să opteze pentru scăderea contribuției la Pilonul I pentru a mai scădea din diferență.
”Am fost foarte plăcut surprinși că și domnul prim-ministru și aparatul său de lucru cunoșteau foarte multe aspecte relevante dintre cele pe care le-am prezentat. Am avut o discuție foarte bună, trei teme centrale de discuție, care urmăresc programul PNRR și jalonul de îndeplinit în acestă perioadă, respectiv creșterea contributiei la pilonul 2 la 4,75% din venituri potrivit atât jalonului PNRR cât și strategiei fiscal-bugetare.
Propunerea noastră pentru un efort bugetar ușor de făcut pentru guvern, contribuția să crească cu jumătate de procent în fiecare dintre cei doi ani rămași până în 2024”, a declarat Mihai Bobocea, președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat.
Cadrul legislativ cu privire la pensiile private din Româna se schimbă
Miercuri, premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România, pentru a discuta problemele legate de pensiile din România. În cadrul acestei discuții, au fost aduse propuneri de îmbunătățire a cadrului legislativ care să asigure o funcționare mai bună, atât a sistemului de pensii private obligatorii (Pilon II), dar şi a pensiilor private facultative (Pilon III).
S-a pus accent pe importanța digitalizării funcționării sistemului de pensii private, dar și flexibilizarea regimului de reglementare aplicabil investițiilor din fondurile de pensii private. Pensiile private au fost unul dintre cele mai importante subiecte, fiind analizat cadrul de reglementare a acestora. De asemenea, în discuție s-a adus nevoia de consolida asigurarea sustenabilității pensiilor din cadrul Pilonului II.