Evenimentul Zilei > International > O nouă dramă. Un avion militar afgan s-a prăbuşit în Uzbekistan
O nouă dramă. Un avion militar afgan s-a prăbuşit în Uzbekistan

O nouă dramă. Un avion militar afgan s-a prăbuşit în Uzbekistan

Un avion militar afgan s-a prăbuşit în Uzbekistan, a anunţat luni un site de ştiri uzbec, citând surse şi imagini transmise prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie, relatează Reuters.

Potrivit informaţiilor publicate de Gazeta.uz, avionul s-a prăbuşit duminică seara târziu în provincia Surxondaryo din sudul Uzbekistanului, la graniţa cu Afganistanul. Site-ul media a publicat fotografii cu medici care îngrijesc un bărbat purtând o uniformă forţelor aeriene. De asemenea, site-ul citează o sursă conform căreia în avion s-ar mai fi aflat doi militari afgani care au fost spitalizaţi în capitala provinciei, Termez.

Agenţia de ştiri rusă TASS a citat Ministerul Apărării din Uzbekistan, care a declarat că studiază informaţiile privind accidentul.

Autorităţile uzbece nu au putut fi contactate imediat pentru comentarii, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Duminică, Uzbekistanul a comunicat că a reţinut 84 de soldaţi afgani care au trecut graniţa şi au cerut ajutor medical.

Cinci persoane au fost ucise pe aeroportul din Kabul

Cel puțin cinci persoane au fost ucise în aeroportul din Kabul, în timp ce sute de persoane au încercat să intre cu forța în avioane care părăseau capitala afgană, au declarat martorii pentru Reuters.
Un martor a spus că a văzut cadavrele a cinci persoane fiind duse într-un vehicul. Un alt martor a spus că nu este clar dacă victimele au fost ucise cu focuri de armă sau au murit călcați în picioare în haosul creat pe aeroport.

Trupele americane, care se ocupă de aeroport, au tras mai devreme în aer pentru a împrăștia mulțimea, a spus un oficial american.

Aeroportul internațional Hamid Karzai din Kabul a fost luat cu asalt, duminică seara, de mii de oameni care încearcă să scape din capitala Afganistanului, după ce talibanii au ocupat orașul.

În urma fugii președintelui Ashraf Ghani din Afghanistan, guvernul afgan a căzut, iar talibanii au preluat complet controlul țării.

Aceștia au cucerit duminică, 15 august, capitala Kabul după zece zile în care au acaparat cu ușurință restul țării.

Consiliul de Securitate ONU se reunește astăzi, luni 16.08, de urgență.