În celebra autografie, considerată una dintre cele mai bune cărți ale genului din domeniul sportiv, fostul mare jucător de tenis Andre Agassi (50 de ani) povestește și un episod trăit alături de Ilie Năstase, primul lider din istoria ATP.

Americanul descoperea tainele „Sportului Alb”, forțat de tatăl său, și a ajuns copil de mingi la turneul Alan King. În timpul competiției, Agassi senior se ducea la jucătorii consacrați și le cerea să facă un schimb de mingi cu fiul său. „Unii sunt mai dispuși decât alții. Borg pare să nu-și fi dorit nimic mai mult decât asta. Connors vrea în mod evident să spună nu, dar nu poate, pentru că tatăl meu e racordul lui (n.r. – tatăl lui Andre Agassi se ocupa de rachetele lui Jimmy Connors). Ilie Năstase încearcă să spun nu, dar tatăl meu se preface că nu-l aude”, își amintește Agassi.

Andre povestește că a avut o întâlnire de pomină cu legendarul sportiv român. „Nasty” l-a înfuriat pe micul tenismen după ce l-a tachinat pe seama unei fete, Wendi – copil de mingi la turneu -pe care Agassi o plăcea. „Câștigător la Wimbledon și French Open, numărul unu mondial, Ilie Năstase ar prefera să facă orice altceva, dar descoperă repede că e aproape imposibil să-l refuzi pe tatăl meu. Omul e neînduplecat.

Năstase și cu mine schimbăm câteva mingi, iar Wendi se uită din dreptul fileului. Eu sunt nervos. Năstase e evident plictisit – până o vede pe Wendi.

– Hei, spune, asta e prietena ta, Snoopy? Chestia asta drăguță e prietena ta?

Mă opresc. Mă uit fix la Ilie Năstase. Îmi vine să-i dau una în nas românului ăstuia mare și prost, chiar dacă are cu jumătate de metru și patruzeci și cinci de kilograme mai mult decât mine. E suficient de rău că-mi zice Snoopy (n.r. – personaj de desen animat, reprezentând un câine din rasa beagle), dar își mai permite să vorbească atât de lipsit de respect despre Wendi”, își amintește Andre Agassi.

Întreg momentul era jenant pentru american, mai ales că, fiind vorba despre Năstase, lumea se adunase ca la urs. „S-a strâns o mulțime, cel puțin două sute de oameni. Năstase începe să joace pentru mulțime, spunându-mi iarăși și iarăși Snoopy, necăjindu-mă cu Wendi. Și eu care credeam că tatăl meu e necruțător.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE