Fostul președinte al României,Traian Băsescu, a avut o intervenție în Parlamentul European, unde ,în calitate de europarlamentar al PMP, a cerut respectarea drepturilor românilor care trăiesc în Ucraina.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Traian Băsescu spune că situația din Ucraina a fost dezbătută în cursul acestei săptămâni în Parlamentul European, motiv pentru care a avut o intervenție legată de drepturile minorităţii române de a învăţa în limba maternă. În interpelarea adresată Comisiei Europene, Traian Băsescu a declarat următoarele :

„Deşi minorităţile din Ucraina şi-au pus speranţe în promisiunile electorale ale Președintelui Zelenski, potrivit noului ministrului al educației din Ucraina, Hanna Novosad, citez, ”școlile minorităților naționale, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, din septembrie 2023” vor trece la predarea în limba ucraineană.
Fac precizarea că, în Cernăuți, Odesa și Transcarpatia trăiesc peste o jumătate de milion de vorbitori de limbă română.

Kievul trebuie să înţeleagă faptul că minorităţile de pe teritoriul Ucrainei, fie că sunt etnici români, maghiari sau ruşi au dreptul să-şi păstreze limba, obiceiurile şi cultură, prin această contribuind la îmbogăţirea patrimoniului de valori culturale ale Ucrainei.

Soluţia pentru încetarea acestui contencios social între minorităţile de pe teritoriul Ucrainei şi puterea politică de la Kiev, este anularea imediată a articolelor din legea educaţiei care interzic predarea în limba minorităţilor.

Acest acțiune este cu atât mai mult necesară cu cât măsura legislativă a antrenat şi nemulţumirea îndreptățită a statelor vecine Ucrainei”.