Numirea unui teolog la CNCD a fost declarată neconstituțională. Care e marea problemă semnalată

Numirea unui teolog la CNCD a fost declarată neconstituțională. Care e marea problemă semnalată Sursa foto: Razvan valcaneantu \ EEC

Curtea Constituțională a României a decis că Hotărârea Parlamentului nr.35/2022, care se referă la numirea a doi membri în Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, este neconstituțională.

Excepția a fost ridicată de cei de la AUR, și admisă cu unanimitate de voturi de Curtea Constituțională a României.

Este vorba despre numirea a două persoane în Colegiul Director al CNCD, care nu sunt juriști de meserie, așa cum cere legea.

Ordonanța de Guvern 137/2000, care reglementează activitatea Consiliului privind Combaterea Discriminării, prevede ca în Colegiul Director, două treimi dintre membrii trebuie să aibă studii juridice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin hotărârea de acum a Parlamentului, de numire a celor două persoane în funcție, numărul celor care nu erau licențiați în studii juridice ar fi ajuns la patru, din totalul de 11, fapt ce contravine legii.

Ce a decis CCR

Curtea a reţinut că, prin numirea celor doi membri, prin Hotărârea Parlamentului nr.35/2022, a fost încălcată limita inferioară, sub care, legal, nu se poate coborî.

”În esență, cu privire la soluția de neconstituționalitate, Curtea a observat că prin Hotărârea Parlamentului nr.35/2022 au fost numiţi în funcţia de membri ai Colegiului director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, doi membri care nu sunt licenţiaţi în ştiinţe juridice. Se ajunge astfel la situația în care, din cei 11 membri ai Colegiului director, 7 membri sunt licenţiaţi în ştiinţe juridice şi 4 membri nu sunt licenţiaţi în ştiinţe juridice”, a decis CCR.

Decizia Parlamentului a fos desființată

Unul dntre cei doi membrii revocați acum, ca urmare a deciziei CCR era teolog de meserie, și nu jurist așa cum ar fi trebuit.

Simplu și clar CCR explică, într-un comunicat de presă, de ce a admis expepția de neconstituționalitate.

”Având în vedere dispoziţiile art.23 alin.(4) din Ordonanţa Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, potrivit cărora „La numirea membrilor Colegiului director se va urmări ca minimum două treimi dintre aceştia să fie licenţiaţi în ştiinţe juridice.” Curtea a reţinut că, prin numirea celor doi membri, prin Hotărârea Parlamentului nr.35/2022, a fost încălcată limita inferioară, sub care, legal, nu se poate coborî”, se mai arată în comunicat.

Plătiți regește

Cele două persoane care au primit votul parlamentului sunt Sulyman Secyl, ca reprezentantă a minorităților, și Cătălin Valentin Raiu, din partea PNL, acesta fiind licențiat în teologie.

Funcția de membru în Colegiul director al CNCD este una plătită cu 16.640 de lei, mandatul fiind de cinci ani, informează stiripesurse.ro.