Bagheta franțuzească. Secretul rețetei care a cucerit întreaga lume
- Antonia Hendrik
- 5 ianuarie 2023, 21:29
Bagheta este cu siguranță cea mai populară varietate de pâine din întreaga lume. Cu o crustă bine rumenită, dar cu miezul moale, este un deliciu pentru micul dejun. Reţeta tradițională franțuzească este foarte simplă şi merită încercată.
Bagheta franțuzească o poţi transforma într-o pizza sau pur și simplu consumată la micul dejun cu unt sau gem. Reteta pentru pâinea tradiţională franţuzească, cu coajă crocantă și miez pufos este foarte uşor de făcut.
Aveţi nevoie 4 ingrediente: făină de grâu, apă, drojdie şi sare, nu poate fi congelată şi nu i se pot adăuga conservanţi.
Bagheta franțuzească, simbol al vieții cotidiene a francezilor
Această specialitate a fost imortalizată în literatură, filme și reclame, este un produs al cărui nume a apărut la începutul secolului al XX-lea la Paris. Legislaţia franceză protejează bagheta încă din 1993.
Brutarii trebuie să respecte reguli stricte. Nu au voie să folosească decât 4 ingrediente: făină de grâu, apă, drojdie şi sare, nu poate fi congelată şi nu i se pot adăuga conservanţi.
Reţeta pentru celebra baghetă franţuzească
Ingrediente pentru 3 baghete:
500 g – făină albă de pâine fără înălbitori 115 g – făină franzelă simplă 10 ml – sare 15 g – drojdie proaspătă 525 ml – de apă călduță
Modul de reparare
• Cerneți făina și sarea. • Amestecaţi apa şi drojdia până la dizolvare şi adăugaţi treptat jumătate din cantitatea de făină şi malaxaţi pentru a obţine aluatul. • Lăsaţi aluatul obţinut la dospit pentru 3 ore sau până când aproape și-a triplat volumul. • Adăugați treptat restul de făină şi malaxaţi timp de 8-10 minute, pentru a obține un aluat moale. • Stropiţi aluatul cu unt sau cu ulei, acoperiţi-l cu o folie și lăsați-l la dospit timp de o oră sau până îşi dublează volumul. • Răsturnaţi aluatul pe o suprafaţă presărată cu făină pentru porţionare şi modelare. • Împărțiți aluatul în trei părți egale.
Modelarea baghetei
• Modelați fiecare parte în fomă de minge, iar mai apoi într-un dreptunghi cu dimensiunile 15 x 7,5 cm.
• Împăturiți o treimea în sus şi apoi restul peste treimea rămasă şi apăsaţi delicat pentru a sigila marginile. Repetaţi de încă două-trei ori, lăsând aluatul să se odihnească între împăturiri pentru a evita ruperea. Aluatul trebuie să aibă o formă alungită.
• Întindeți ușor, pe lungime, fiecare bucată de aluat, până obţineți trei franzele lungi de 33-35 cm.
• Așezați pâinea în tăvi de baghete pentru a le ajuta să-și mențină forma în timp ce dospesc.
• Acoperiți cu o folie transparentă și lăsați aluatul la dospit, timp de 45-60 de minute.
Coacere:
• Crestaţi suprafața fiecărei pâini de câteva ori, cu tăieturi lungi pe diagonală
• Coaceţi la 230 grade C + abur.
Pentru bagheta franșuzească este nevoie de un cuptor foarte bine încins și de aburi. Dacă veți folosi mai puțină drojdie și o fermentare triplă veți putea realiza o baghetă cu gust superior și o textură mai bună.
Alternative: Pentru ca frumoasele pâini să aibă o formă regulată este de preferat să folosiţi tăvi speciale pentru baghete sau banneton lungi în care să dospiți şi să coaceţi baghetele.
O baghetă are diametrul de 5 – 6 cm, o lungime de 60 sau 100 cm și o greutate de 200 sau 250 g. Se fabrică zilnic și nu trebuie să conțină aditivi. Făina fină franțuzească are un rol important pentru miezul pufos, ușor, cu gust de grâu, iar cantitatea mică de drojdie alături de o malaxare și o dospire de lungă durată contribuie la savoarea și textura unei baghete. De cele mai multe ori, artizanii francezi înlocuiesc drojdia cu prefermenți, „poolish” sau „biga”, pentru o textură specială.
Sursa: artaalba.ro.