Nu dați click! Cea mai nouă metodă de înșelătorie. Mulți au căzut în capcană

Nu dați click! Cea mai nouă metodă de înșelătorie. Mulți au căzut în capcană Sursa: arhiva EVZ

Au fost semnalate, în ultimele săptămâni, mesaje primite de mulți utilizatori ai rețelelor sociale, în spatele cărora se ascund atacuri cibernetice.

Mare atenție la mesajele pe care le primiți pe rețelele de socializare, pentru că puteți avea probleme. Nu dați click pe linkuri ce vi se par a fi suspecte și care vă pot infecta sistemul cu un virus. Sute de mii de mesaje de genul „tu ești în acest video” au fost primite în ultimele săptămâni de foarte mulți internauți din România.

Mari probleme dacă accesați acest link

Nu există numai pericolul de-a contracta un virus informatic, ci și să vă fie furate date importante: date bancare, agenda telefonului sau alte date private.

Problema este că, dacă un atacator ajunge să aibă acces la datele personale poate chiar să trimită SMS-uri către alte numere necunoscute chiar şi cu taxă suplimentară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Virusul vine sub forma unui mesaj care conține texte de genul:

„Seamănă cu tine?”, „Apari în acest video” sau „Tu ești în videoclip”. Aceste mesaje vin însoțite de un link în care atacatorii pretind că ar fi poze cu dumneavoastră. Mesajele par credibile pentru că vin din partea prietenilor de pe rețelele de socializare. Care, de fapt, nu sunt implicați.

În acest context, autorităţile recomandă utilizatorilor rețelelor sociale să nu acceseze astfel de linkuri.

De reţinut este faptul că hackerii din spatele acestei infracțiuni informatice schimbă tactica folosită şi țările vizate pentru a păcăli cât mai mulţi utilizatori să acceseze link-urile infectate, conform Antena 3.

Țintele se schimbă periodic

Dacă în decembrie anul trecut erau vizate ţări precum Australia sau Polonia, iată că în ianuarie ţinta acestor infractori sunt românii.

„Am interceptat un val de cel puţin 100.000 de mesaje tip sms. Este vorba de un virus care oferă atacatorilor acces direct în dispozitivele tip Android permițându-le să copieze lista de contacte şi să aibă acces la datele bancare şi personale ale persoanelor.

Metoda principală de protejare împotriva acestei amenințări informatice este instalarea unei soluţii de securitate”, a spus un expert, conform sursei citate.