Vom face și a patra doză Pfizer? Valeriu Gheorghiță a dat știrea momentului în România

Vom face și a patra doză Pfizer? Valeriu Gheorghiță a dat știrea momentului în România Sursa foto: Arhiva EVZ

Cea de-a patra doză de vaccin împotriva COVID nu este justificată din punct de vedere medical. Actuala schemă de vaccinare oferă protecție suficientă pentru formele grave de boală.

Precizările au fost făcute de coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă. El a declarat că nu există încă date care să justifice cea de-a patra doză de vaccin. Chiar și așa, după imunizarea cu schema actuală, este asigurată protecția pentru formele grave de boală, inclusiv cu varianta Omicron.

„La momentul actual, nu avem toate datele disponibile să putem spune că se justifică administrarea celei de a patra doze. Ştim în schimb că vaccinurile actuale, chiar după prima schemă, oferă o protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu Omicron, iar doza de booster asigură o protecţie de lungă durată, pentru că ştim că imunitatea pentru Omicron se pierde mai repede decât ceea ce ştiam pentru varianta Delta”, a afirmat medicul Valeriu Gheorghiţă.

El a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă susținută la nivelul CNCAV. Medicul militar a menţionat că toată lumea este expusă la îmbolnăvire cu COVID. Valeriu Gheorghiță a precizat că pericolul există în fiecare zi, având în vedere transmisibilitatea extrem de crescută a tulpinei Omicron. De asemenea, la o creștere a numărului de infectări contribuie și interacțiunea cu celelalte persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Rezultatul final al infectării va fi diferit la o persoană vaccinată faţă de una nevaccinată. Vaccinul ne protejează faţă de formele grave”, a subliniat Valeriu Gheorghiţă.

Un virusolog român, recomandă o doză de vaccin la fiecare 4 luni. Ce spune EMA despre imunizarea repetată

Sursa: arhiva EVZ

Jumătate din populația țării s-a vaccinat

Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că în prezent jumătate din populația adultă a țării este vaccinată cu cel puțin o doză de vaccin.

„Practic, am atins acest prag de vaccinare în populaţie adultă. Din populaţia totală rezidentă în România, rata de vaccinare se apropie de 41,8%. (…) În momentul de faţă, sunt peste 2,33 milioane de persoane care au primit doza de booster din cele eligibile, ceea ce înseamnă un procent de aproximativ 40% din cei care pot să efectueze boosterul la acest moment care s-au prezent pentru efectuarea acestui tip de vaccin”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.