Evenimentul Zilei > Social > Noul timbru cu Regele Mihai apare mâine și costă 8 lei
Noul timbru cu Regele Mihai apare mâine și costă 8 lei

Noul timbru cu Regele Mihai apare mâine și costă 8 lei

În semn de profund respect pentru ultimul Rege al României, Romfilatelia introduce în circulaţie marca poștală In memoriam, Regele Mihai I (1921-2017), mâine, 13 decembrie 2017, cu valoarea nominală de 8 lei, ilustrând portretul şi monograma Regelui.

Regele Mihai I a fost o personalitate marcantă a istoriei românilor, iar portretele sale le regăsim reprezentate pe timbrele româneşti pe parcursul a nouă decenii. S-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind descendentul Principelui Carol şi al Principesei Elena a Greciei. Deoarece tatăl său renunţase la tron, Mihai a ajuns Rege la vârsta de 6 ani, după moartea bunicului, Ferdinand I „Întregitorul”. Începând cu anul 1928, regăsim portretele tânărului suveran în emisiunile de mărci poștale. Timbrele cu ilustraţia copilul-rege Mihai sunt emise până la reîntoarcerea tatălui în ţară, în iunie 1930. Regele Carol al II-lea i-a conferit fiului titlul de Mare Voievod de Alba- Iulia, astfel că Mihai a participat în continuare la viaţa publică. A activat în cadrul organizaţiei Cercetaşilor, silueta sa regăsindu-se pe timbrele emise în anul 1931, cu ocazia Expoziţiei Cercetăşeşti. În calitate de Mare Voievod, moştenitor al Coroanei, apare, împreună cu tatăl, şi pe alte timbre emise în anii ’30”, menționează, în comunicatul oficial, Romfilatelia.

Scurt istoric filatelic

Romfilatelia i-a dedicat Regelui Mihai mai multe emisiuni de mărci poştale, inclusiv după abdicarea forțată din 1947. În mai 2006 a fost introdusă în circulaţie o serie de timbre consacrată celor patru Regi ai României, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la fondarea Dinastiei, prin care s-a reluat tradiţia reprezentării Casei Regale în emisiunile filatelice. Cu ocazia aniversării a 93 de ani, în octombrie 2014, Romfilatelia a dedicat Majestăţii Sale emisiunea Istoria Regalității, Mihai I. Seria de mărci poştale Regalitatea în România, introdusă în circulaţie în ianuarie 2015, include un timbru cu Regele Mihai, alături de Regina Ana. Romfilatelia a onorat şi hobby-urile Majestăţii Sale, prin emisiunea filatelică Motoarele, pasiune regală, introdusă în circulaţie cu ocazia zilei sale de naştere, în octombrie 2016.