Noua lege a salarizării. Grila după care vor crește lefurile
- Mădălina Sfrijan
- 3 mai 2024, 20:42
Ministrul Muncii susține că salariile de la stat nu vor fi afectate de legea salarizării. Detalii legate de normele legislative sunt negociate în acest moment cu specialiștii Comisiei Europene. Astfel, aceasta ar urma să intre în vigoare începând de anul viitor.
Legea salarizării. Salariile bugetarilor nu vor fi afectate
Potrivit ministrului, noile norme vor include o grilă flexibilă legată de performanță. Astfel, legea salarizării va încuraja performanța.
„Pentru administrația publică locală vom avea o grilă flexibilă și o componentă care ține de performanță pentru că ne dorim că și în sistemul public să creștem nivelul de performanță, să nu fie suficient să intri în sistem, să fii plătit de statul român și să crești profesional datorită faptului că ai rămas în sistem”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.
Categoriile de bugetari avantajate de această lege
Salariile bugetarilor vor fi majorate, deoarece unele sectoare se confruntă cu o lipsă acută de personal din cauza veniturilor mici, susține Simona Bucura-Oprescu.
Astfel, odată cu legea salarizării, IT-iștii angajați în sectorul public ar putea câștiga la fel de mult ca cei din sectorul privat. De asemenea, cercetătorii și profesorii ar putea beneficia de creșteri salariale mai mari începând de anul viitor.
„Pot să vă asigur de un lucru, că nu o să avem scăderi fiindcă ideea acestei legi este de a veni cu venituri care să asigure pentru toate categoriile de angajați de la stat venituri decente și echitate”, a adăugat aceasta.
Legea salarizării. Ce se va întâmpla în sistemul medical
În sectorul sănătății, printre cei care ar putea beneficia de cele mai mari creșteri salariale se numără asistenții medicali, personalul auxiliar și TESSA. După noile norme, gărzile medicilor ar urma să fie remunerate substanțial. De altfel, performanța ar putea fi evaluată în funcție de numărul de servicii medicale furnizate.
„Salariile lor vor creşte înainte ca noua lege să intre în vigoare. Ca să faci o nouă lege trebuie să pleci de la un moment T0, o bază, şi baza trebuie să o pui pe un sistem Pentru admimistraţia publică locală cea mai importantă modificare e cea cu privire la modul în care se stabilesc salariile. În acest moment reglementarea dădea posibilitatea, pe principiul autonomiei publice locale, consiliilor locale sau judeţene să-şi stabilească salariile până la nivelul vicepreşedintelui vicepriamarului. De data aceasta vom avea grilă şi cu administraţia locală”, a afirmat ministrul Muncii.