Schimbări în Codul Rutier. Cele mai importante reguli care au intrat în vigoare
- Iulia Moraru
- 4 martie 2023, 07:05
Modificările la Codul Rutier au intrat în vigoare. În acest context, șoferii trebuie să țină cont de mai multe reguli. Poate că cea mai importantă modificare este cea legată de retragerea permisului de conducere.
Modificările regulamentului de aplicare a Codului Rutier au intrat în vigoare încă din 17 februarie 2023, ceea ce înseamnă că șoferii trebuie să le respecte atunci când se află în circulație. Printre cele mai importante modificări aduse în Cod Rutier sunt definirea intersecției cu sens giratoriu și posibilitatea retragerii permisului de conducere.
De asemenea, au fost introduse și noi prevederi de care șoferii trebuie să țină cont.
Noile modificări din Codul Rutier
S-a redefinit expresia privitoare la retragerea permisului de conducere. Aceasta se poate aplica șoferilor declarați inapți din punct de vedere medical sau psihologic sau în cazul în care șoferul a refuzat testul de alcool sau testul pentru determinarea unor substanțe active în organism, dar polițistul are probe sau indicii temeinice care demonstrează contrariul.
Permisul de conducere poate fi retras până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore. Mai mult, polițiștii au posibilitatea de a anula permisul eliberat de o autoritate română sau pot interzice dreptul de a conduce al șoferilor care au permise eliberate de o autoritate străină.
De asemenea, a fost redefinită intersecția cu sens giratoriu. „Intersecția cu sens giratoriu este definită ca intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale”.
Aici, șoferii vor fi obligați să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
În plus, polițiștii de frontieră pot să facă verificări în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor auto, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie.
O nouă modificare a fost adusă la procedura de solicitare a reducerii suspendării permisului, care a fost simplificată. Prin urmare, cererea în acest sens se poate depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.