Evenimentul ZileiPoliticaNoi tensiuni între PNL și USR-PLUS. Ludovic Orban, amenințări voalate la adresa ministrului Justiției

Noi tensiuni între PNL și USR-PLUS. Ludovic Orban, amenințări voalate la adresa ministrului Justiției

Noi tensiuni între PNL și USR-PLUS. Ludovic Orban, amenințări voalate la adresa ministrului Justiției
Legile Justiției transmise CSM, de către ministrul Justiției, Stelian Ion, înainte de a fi discutate în coaliția de guvernare, iscă noi tensiuni între PNL și USR-PLUS.

Modificarea legilor Justiției, propusă de ministrul USR Stelian Ion, provoacă noi tensiuni în coaliția de guvernare. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că proiectul de lege privind modificarea legilor justiţiei a fost trimis la CSM fără să fi fost discutat în coaliţia de guvernare. Mai mult, susține Ludovic Orban, actul normativ nu a făcut nici obiectul unor dezbateri publice.

„Proiectul care a fost trimis de ministrul Justiţiei către CSM nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliţie şi care să fie supus unei dezbateri publice ample, aşa cum de altfel solicita şi Comisia de la Veneţia atât în privinţa legilor justiţiei cât şi în privinţa codurilor penal şi de procedură penală”, a declarat Ludovic Orban.

Decizia ministrului Stelian Ion, de a sări peste liderii coaliției a provocat nemulțumire în rândul liberalilor. Oricum aceștia sunt nemulțumiți de faptul că sunt obligați să facă alianță cu USR-PLUS la guvernare, mai ales că au pierdut multe funcții pe care le doreau pentru clientela de partid.


Tensiunile din coaliția de guvernare, din ce în ce mai mari. Au pus tunul pe miniștri USR


Orban amenințări voalate la adresa lui Stelian Ion

Ludovic Orban amenință voalat că proiectele lui Stelian Ion ar putea pica la votul din Parlament. Liderul PNL susține că, firesc, ar fi ca mai întâi să existe o consultare în coaliție pe aceste subiecte.

„Dacă nu există o decizie comună, nu se poate construi o majoritate parlamentară care să permită adoptarea acestor legi”, a spus Ludovic Orban, cu subînțeles.

Liberalii reproșează celor de la USR-PLUS că nu înțeleg ce presupune guvernarea în coaliție și se află într-o campanie de promovare a propriei imagini. Ei se tem că cei din USR – PLUS „le vor lua fața” și-i vor lăsa să deconteze singuri eșecurile guvernării.

Stelian Ion

Legile promovate de Stelian Ion

Noua scânteie care încinge tensiunile în coaliția de guvernare a izbucnit în urmă cu aproximativ o săptămână. S-a întâmplat după ce ministrul Justiției, Stelian Ion, a transmis către Consiliul Superior al Magistraturii, spre avizare, proiectele de modificare a legilor justiţiei. Ministrul Justiției, Stelian Ion, a acționat fără să prezinte propunerile legislative și liderilor PNL și UDMR.

Una dintre cele mai importante modificări se referă la procedura de numire a procurorilor șefi. Ministrul Justiției înaintează CSM propunerile pentru funcțiile de conducere la Parchetul general, DNA și DIICOT, iar în caz de aviz negativ, oprește procedura. Aceasta se reia de la zero, cu alte persoane decât cele respinse de CSM. Mandatele procurorilor șefi vor fi de patru ani, față de trei, iar revocarea din funcție va fi făcută la propunerea ministrului cu acordul secției de profil din CSM.

„Este un pachet legislativ construit cu migală în decursul timpului, nu a fost făcut pe grabă. De asemenea, consultarea publică a fost una consistentă”, declara ministrul Stelian Ion.

Propunerile de acte normative vor fi transmise Parlamentului după ce vor primi avizul CSM.

Tensiunile dintre PNL și USR-PLUS

Tensiunile dintre PNL și USR-PLUS datează încă din perioada premergătoare formării guvernului condus de Florin Cîțu. Rezultatul negocierilor purtate de Ludovic Orban cu liderii coaliției, pentru portofoliile ministeriale și pentru celelalte funcții publice, au inflamat spiritele și mai mult.

Liberalii au pierdut cele mai importante ministere, cele mai bănoase, precum Transporturile, Economia, Fondurile Europene, iar acest lucru i-a făcut să nu-i mai vadă cu ochi buni pe cei de la USR-PLUS. Nu puțini sunt cei care și-ar dori ca alianța condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș să fie scoasă de la guvernare.

După formarea guvernului, tensiunile s-au accentuat, la elaborarea bugetului, dar și din cauza ministrului Sănătății Vlad Voiculescu. De altfel, acesta este privit drept cel mai probabilă cauză a unei eventuale ruperi a coaliției.

Citește și:

Există sau nu tensiuni în coaliția de Guvernare? Lider USR. „E un dans în trei”

Șoc în coaliție: Vlad Voiculescu, remaniat! Motivele pentru care cei de la PNL nu-l mai înghit pe ministru

 


Accesează: