Noi scumpiri în România. Un litru de lapte a ajuns la 10 lei în supermarketuri
- Iulia Moraru
- 5 februarie 2023, 22:14
Prețurile la alimente au atins un nivel record în 2022, însă ele nu vor scădea nici în perioada ce urmează. Noi creșteri de preț au fost făcute la alimentele de bază pentru consum, dar și la alte categorii de produse, asta în contextul în care oamenii de abia se descurcă cu banii.
Așa se face că un litru de lapte a ajuns să coste în unele supermarketuri din București chiar și 10 lei pe litru. Spre exemplu, la data de 1 februarie, într-o locaţie Mega Image, laptele Napolact costa peste 10 lei, atât cel cu 1,5%, cât şi cel cu 3,5% grăsime.
Litrul de lapte a ajuns la un nivel record
Însă, indiferent de marca laptelui sau de procentul de grăsime, un litru de lapte în supermarketurile din Bucureşti a ajuns să coste între 8,5 şi peste 10 lei, un nivel dublu faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.
În ultimul an prețurile laptelui au depășit cu mult rata inflației, în timp ce în ultimul deceniu acesta a crescut cu 20%. Însă aceste scumpiri la alimente vin pe fondul creșterii de prețuri la energie, iar producătorii vor, de asemenea, să scoată profit.
„Preţul unui litru de lapte care a ajuns acum la aproape 10 lei se împarte în felul următor: 5 lei merg la comerciant şi 5 lei se împart între fermier şi procesator, raportul este de 2 la 1“, spune Iasmina Blidar, director al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP, potrivit zf.ro.
Se scumpesc și florile
În luna în care florile sunt cele mai căutate de pe piață, comercianții anunță noi scumpiri. România importă 80% din flori din Olanda, în timp ce producătorii din țară spun că nu sunt deloc ajutați de stat, deși clima și solul de la noi le permit să cultive florile care se importă.
În acest context, președintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia, Ion Călin, a declarat că scumpirile au devenit insuportabile chiar și pentru ei. „Costurile sunt aproape insuportabile, noi avem investiţia şi toate sunt la preţuri actualizate şi preţurile de desfacere sunt de acum 8-10 ani. Preţul de achiziţie pe bulb, undeva 80 bani, coroborat cu celelalte costuri e undeva la peste 3 lei metru, am un consum de undeva la 70 – 80 metri în 24 ore. Costurile de producţie pentru o lalea, în jur de 2 lei şi nu ştim dacă vom obţine acest preţ. Nu am primit până acum, la această discuţie, niciun fond, nici un eurocent”, a declarat acesta.