O nouă criză se profilează în România. Se scumpesc florile, în luna cu cele mai mari vânzări: „Costurile au devenit insuportabile”

O nouă criză se profilează în România. Se scumpesc florile, în luna cu cele mai mari vânzări: „Costurile au devenit insuportabile” Scumpiri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Am intrat în luna februarie, luna iubirii, începând cu Valentine’s Day, Dragobete, urmate de Mărțișor și Ziua Femeii. Toate aceste sărbători sunt un prilej de a oferi flori peroanelor dragi din viaţa noastră. Dar veștile nu sunt prea bune, deoarece cei care lucrează în acest domeniu anunță scumpiri.

În luna februarie, sau luna iubirii cum ne mai place să o denumim, cresc vânzările de flori, iar România importă 80% din flori, mai ales din Olanda. Din păcate, costurile au crescut semnificativ şi pentru florari, odată cu scumpirea curentului și a carburanților. Iar producătorii din țară spun că nu sunt deloc ajutați de stat, deși clima și solul de la noi le permit să cultive florile care se importă.

Producător: Costurile au devenit insuportabile

Un producător din Giurgiu cultiva peste 65.000 de fire de lalele. Afacerea îi rezistă doar datorită pasiunii pentru acest domeniu, pentru că scumpirea utilităţilor aproape că nu îi mai permite să facă profit. Ion Călin, președintele Asociației Producătorilor de Flori Muntenia, a declarat că costurile au devenit insuportabile.

Costurile sunt aproape insuportabile, noi avem investiţia şi toate sunt la preţuri actualizate şi preţurile de desfacere sunt de acum 8-10 ani. Preţul de achiziţie pe bulb, undeva 80 bani, coroborat cu celelalte costuri e undeva la peste 3 lei metru, am un consum de undeva la 70 - 80 metri în 24 ore. Costurile de producţie pentru o lalea, în jur de 2 lei şi nu ştim dacă vom obţine acest preţ. Nu am primit până acum, la această discuţie, niciun fond, nici un eurocent”, a declarat Ion Călin.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Olanda sunt probleme mari, costurile de producție au crescut foarte mult

80% din florile vândute în România provin din import, în special din Olanda. Însă exista blocaje în lanţul de distribuţie deoarece costurile de producţie au crescut la fel de mult şi la olandezi, astfel ca mulţi producători şi-au sistat activitatea, iar bursele de flori vând mai scump.

Ionuț Pohrib, reprezentant firmă import și distribuție flori: „Producători foarte mari din Olanda au ales să îşi sisteze activitatea, nu pentru că ar fi intrat în faliment, ci pentru că costurile de producţie au crescut prea mult, însă cererea pentru flori a rămas aceeaşi sau poate chiar a crescut şi automat acest lucru duce la scumpiri.

Cu aceeaşi problemă majoră se confrunta şi producătorii români, preţul final al plantelor nu a crescut astfel încât să acopere costurile de producţie. În românia se oferă flori la maturitate, frumoase, deja înflorite. Din Olanda vei primi întotdeauna un stadiu de semifinit al plantei, acolo se produc pe bandă rulantă pentru tiraj mare, în România vei primi întotdeauna o calitate superioară”, a declarat Ionuț Pohrib, potrivit stirileprotv.ro.